12 Bin 500 öğretmen kadrosu ihdas edilecek

12 Bin 500 öğretmen kadrosu ihdas edilecek

'Torba kanun teklifi' Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

A+A-

Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasın Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Kabul edilen teklife göre, 31 Aralık 2015 tarihinde sona erecek olan "Öğretim üyeleri için öngörülen emeklilik yaşı, devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla 72 yaşını doldurulduğu tarihtir" uygulaması 31 Aralık 2016'ya kadar uzatılacak.

Hazine'ye veya DSİ'ye ait deniz ve iç sularda ya da bu yerlerden alınarak karada yapılacak su ürünleri üretim tesislerinde veya su ürünleri yetiştiriciliği yatırımlarında ihtiyaç duyulan su ve su alanlarıyla deniz ve iç sulardaki su ürünleri istihsal hakkının kira teknik şartları, süreleri ve yıllık bedellerinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenme süresi 1 Ocak 2017'ye kadar uzatılıyor.

Vakıflar, burs vermek için 31 Aralık 2016'ya kadar bağış alabilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) sözleşmeli olarak istihdam edilen erbaş ve erlerin brüt asgari ücret esas alınarak belirlenen maaşları, subay, astsubay ve uzman erbaşlar dahil TSK'daki kamu görevlileri gibi memur aylık katsayısı esas alınarak belirlenecek.

Teklifle, askeri öğrencilerin harçlıkları da artırılacak. Askeri öğrencilerin harçlıklarının hesaplanmasında, "teğmen rütbesinin birinci kademe brüt aylığı" yerine "6528 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar" esas alınacak.

Kamu İhale Kanunu'nun, hizmet alımlarında ihale öncesi ilgili kurumlardan uygun görüş alınması ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarıyla ilgili sözleşmelerin uygulanması sürecinde yer alan görevlilerin sorumlulukları ve bunlar hakkındaki idari yaptırımları düzenleyen maddesinin ilgili fıkrasının bu yıl sonunda dolacak olan yürürlük tarihi, 30 Haziran 2016'ya kadar uzatılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'na 12 bin 500 öğretmen kadrosu ihdas edilecek.

Teklife 4 madde de ihdas edildi.

Bu maddelere göre, er ve erbaşlar ile askeri öğrencilerin harçlıklarının hesaplanmasında esas alınan ve hala uygulanan gösterge rakamları yüzde yüz oranında artırıldı. Buna göre, 38 TL alan erler 76 TL; 43 TL alan onbaşılar 86 TL; 49 TL alan çavuşlar 97 TL alacak.

Yapılan bir başka düzenlemeyle, 2003 öncesi ve sonrası göreve başlayan astsubayların başlangıç derece kademeleri ile eğitim seviyelerine bağlı olarak yapılan intibak işlemlerinde paralellik sağlanıyor.

Öte yandan, kamu payı yüzde 50'den az olan ve Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlere ilişkin, ilgili mevzuat uyarınca düzenlenen bağımsız denetim raporlarının Sayıştay'a gönderilmesi; Sayıştay'ın, kendisine sunulan bu raporları esas alarak hazırlayacağı raporu TBMM'ye sunmasına ilişkin madde tekliften çıkarıldı.

- 'Öğretim üyesi ihtiyacı var'

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "65, 67 yaş gençtir. Bu yaşlar 'Hadi kenarda kal, teşekkür ederiz torunlarınla uğraş' denilebilecek bir dönem de değildir. Eğer yılların birikimi, tecrübesi varsa onun da yine insanların faydasına kullanılabilmesinin yolunun açılması lazım" dedi.

Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Teklifin içeriğine ilişkin bilgi veren Yılmaz, teklifin maddelerinin her birinin toplumda karşılığı olduğunu söyledi.

Öğretim üyelerinin emeklilik yaşının uzatılmasıyla ilgili maddeye değinen Yılmaz, şunları söyledi:

"Herkes şunda mutabık, öğretim üyesi ihtiyacı var. Yığılmalar İstanbul gibi belli üniversitelerde var. Ama Anadolu'daki birçok üniversitenin hala öğretim üyesi açığı vardır. Dolayısıyla emeklilik hakkı gelmiş insanları 'ola ki çalışır' diyerekten, Anadolu'da da teşvik olabilmek için sonradan kurulan üniversitelerde çalışabilme imkanını vermek doğru bir karardır. Halil İnalcık 90 küsur yaşında ama mükemmel bir beyin. 'Yaşınız 90 oldu kusura bakmayın kenarda durun' denmesi insan kaynağının israf edilmesidir. Bir yerde İlber Ortaylı diyelim."

Yılmaz, eskiden Türkiye'de ortalama insan ömrünün 65, 66 yıl olduğu dönemlerde emeklilik yaşının 65, 66 ya da 67 olmasının anlaşılabilir olduğunu, ancak şu anda Türkiye'de ortalama yaşama süresinin 76'ya çıktığını ifade etti. Yılmaz, "Dolayısıyla 65, 67 yaş gençtir. Bunu çok net olarak söylüyorum. Belki gençler bunu anlamazlar ama bizim yaşımıza gelenler onu göreceklerdir. Bu yaşlar 'Hadi kenarda kal, teşekkür ederiz torunlarınla uğraş' denilebilecek bir dönem de değildir. Eğer yılların birikimi, tecrübesi varsa onun da yine insanların faydasına kullanılabilmesinin yolunun açılması lazım. Bence bunun itiraz edilecek hiçbir yeri yok. Üniversitelerde ihtiyaç varsa gelirler, konuşurlar kadrosu da varsa alırlar. Burada hiçbir sıkıntı yoktur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Sözleşmeli erbaşların maaşlarıyla ilgili düzenlemeye de değinen Yılmaz, askeriyedeki sistemi bozmamak gerektiğini belirtti. Yılmaz, "Eğer ki asgari ücret bin 300 liraya çıkarılmamış olsaydı biz yasanın değişikliğini istemeyecektik, buna bir ihtiyaç duymayacaktık. Ama asgari ücreti bin 300 liraya çıkarınca o zaman sözleşmeli çavuşun, yani sözleşmeli erbaş olarak girenlerin maaşı astsubayın üstüne geçiyor. Neden? Aylığı ve tazminatı asgari ücrete bağlamışız. Asgari ücretin artışından kaynaklanan maaştaki hiyerarşiyi bozmamak için bu düzenlemenin yapılması gerekir" değerlendirmesini yaptı.

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.