16 yaşındaki Daryoş Akgöl'ün failleri soruldu
Yüksekova'da kayıp yakınları ve Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 66'ncı haftasında 16 yaşında öldürülen Daryoş Akgöl'ün faillerini sordu.
YÜKSEKOVAGÜNDEM
Yüksekova'da kayıp yakınlarının İHD öncülüğünde 'Kayıplar yakalansın, faiiler yargılansın' şiarıyla düzenledikleri eylemde, 4 Temmuz 1989 tarihinde ilçeye bağlı Esendere (Bajirgeh) beldesinin Sarıyıldız (Kokep) köyü sınırında askerler tarafından katledilen 16 yaşındaki Daryoş Akgöl'ün failleri soruldu, sorumluların adalet önüne çıkarılıp cezalandırılması talep edildi.
Yüksekova Sanat Sokağı'nda düzenlenen eylemde kayıpların fotoğrafları taşınırken, eyleme HDP- DBP yöneticileri ve Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı Tacettin Safalı ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
İran pastarları babasını, Türk askerleri onu katletti
Eylemde konuşan İHD Hakkari Temsilcisi Muhyettin Önal, çözüm sürecinin kalıcılaştırılması ve hayata geçirilmesi için PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini ifade etti. Önal, "Son zamanlarda AKP yöneticilerinin MHP'nin savaş diliyle konuşması, savaş hükümetinin kurulması yönündeki iddiaları, kaygılarımızı daha da arttırmaktadır" dedi.
Rojava'da yaşananlara da değinen Önal, dünyanın Rojava'da IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamlara sessiz kaldığını ifade etti.
Önal'ın konuşmasının ardından kardeşinin hikayesini Kuruş Akgöl anlattı.
Akgöl, babası Ali Akgöl'ün de İran pastarlarınca katledildiğini ifade ederek, "Babamın katledilmesiyle evin tüm geçimini sağlamak zorunda kalan Daryoş, sınır boylarında atlarla günlük nafaka çıkarma mücadelesine başlar. Babam 1986'da İran askeri tarafından katledilirken, Daryoş da 3 yıl sonra Türk askeri tarafından katledildi" dedi.
'Hastane yerine karakola götürüldü'
Kardeşinin sınır karakolundaki askerlerin açtığı ateş sonucu katledildiğini belirten Akgöl, "Daryoş ve beraberindekiler o gün kaçağa değil de akraba ziyaretine gitmişlerdi. Akşam saat 18.00 sıralarında atlarının iplerinden kurtularak sınır hattına kaçtıklarını görürler. Daryoş, atların peşinden sınıra gider. Amcamın oğlu Dinar da Daryoş'un arkasından gider. Saat 19.00 sıralarında sınır karakolundan Daryoş'a ateş açılır. Daryoş göğsünden vurulur. Bunun üzerine amcamın oğlu Dinar silah sesiyle Daryoş'un yaralı haline ulaşır" dedi.
Yaralı Daryoş'un köylüler tarafından köye getirilerek hastaneye ulaştırılmak istendiğini ancak askerlerin onu köylülerden alarak karakola götürdüğünü anlatan Akgöl, "Sürekli kan kaybeden Daryoş, hastane yerine karakolda sorguya alınır. Bu sırada Daryoş'u almak için karakola giden Dinar ise askerler tarafından gözaltına alınarak, çeşitli işkencelerle kaçaktan geldiklerini itiraf etmeye zorlanır. Akşam saat 19.00'da vurulan ancak gece yarısı saat 01.00'da hastaneye götürülmesine izin verilen Daryoş, asker tarafından hastaneye getirildiğinde çoktan hayatını kaybetmişti" şeklinde konuştu.
Asker tarafından katledilen kardeşi Daryoş ile ilgili herhangi bir hukuki süreç işletilmediğine dikkat çeken Akgöl, "O dönemden beri Türk ve İran sınır karakollarında onlarca yurttaş katledilmiştir. Daryoş Akgül'ün bilinen failleri kanun karşısına çıkarılmamış ve aileye her gün acı yaşatılmıştır. Biz faillerin yargı önüne çıkarılmasını, yargılanmasını talep ediyoruz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Kayıp yakınlarını adalet eylemi 5 dakikalık oturma eylemi ile son buldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.