21 kişinin öldürüldüğü Cizre JİTEM davası yarın
5 Kasım’da görülecek ‘Temizöz ve diğerleri’ davası öncesi Cezasızlıkla Mücadele Güç Birliği Ankara’da bir basın toplantısı düzenledi. Birlik, hakkında beraat istenen sanıklarla ilgili ‘Temizöz suçsuz ise 21 insanı kim öldürdü?’ diye soruyor.
Şırnak, Cizre'de 1993-95 yıllarında 21 kişinin gözaltında kaybedilmesi ve faili meçhul cinayetle öldürülmesiyle ile ilgili davanın karar duruşması 5 Kasım'da görülecek.
Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği, yarın “güvenlik gerekçesiyle” nakledildiği Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya bu sabah düzenlenen basın toplantısıyla çağrı yaptı.
Cemal Temizöz suçsuz ise #21İnsanıKimÖldürdü? başlıklı imza kampanyası ise devam ediyor.
Cezasızlıkla Mücadele Güç Birliği, yarın görülecek dava öncesi Ankara'da bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya, Cizre'de öldürülen 21 kişinin yakınlarının yanı sıra, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Hafıza Merkezi'nden avukat Emel Ataktürk, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Emma Sinclair Webb, Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, Türkiye İnsan Hakları Vakfı'NDAN TESEV'den Koray Özdil, dava avukatları Hülya Üçbahar ve Veysel Vesek; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen katıldı.
Cezasızlıkla Mücadele Güç Birliği adına basın açıklamasını okuyan Öztürk Türkdoğan, 48 duruşması görülen davanın 18 Haziran 2015 tarihli duruşmasında savcı Hasan Ali Erkan'ın tanıkların ifadelerinin hükme esas teşkil edemeyeceğini ve olaylarla ilgili kesin, inandırıcı ve vicdani kanaate uygun delil bulunmadığı” sanıklar için beraat talep ettiğini hatırlattı ve cezasızlığın devlet geleneği haline geldiği Türkiye'de söz konusu davanın önemine değindi.
Açıklamada şunlar ifade edildi:
‘Faili meçhul cinayetler artmaya devam ediyor'
“1990'lı yıllarla yüzleşmediğimiz ve katliamların faillerini yargı önüne çıkarıp adil bir şekilde yargılamadığımız için aslında faili belli olan faili meçhul cinayetler artmaya devam ediyor.
“Böyle bakıldığında, kolluk kuvvetlerinin toplumsal olaylarda aşırı/orantısız güç kullanımı, Roboskî, Gezi protestoları; Reyhanlı, Antep, Diyarbakır, Suruç ve Ankara bombalı saldırıları ve Cizre, Diyarbakır Merkez, Lice, Varto, Silvan, Yüksekova, Beytüşşebap ve Nusaybin'de yaşananlar, hesaplaşılmayan ve cezasız kalan bu cinayetlerin devamıdır.
“Son dönemde beraatla sonuçlanan davaların da gösterdiği üzere bugün farklı bir siyasi iradenin yargı kararlarına yansıdığını görüyoruz.”
“Kısa süre öncesine kadar haklarında güçlü iddianameler hazırlanan ve ağır hapis cezaları talep edilen, insanlığa karşı suç işledikleri iddiasıyla yargılanan komutanların teker teker aklandığını gördük.
Davalarda cezasızlık
* “Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinin Aşağı Ölçek köyünde Nisan 1995 tarihinde Nezir Tekçi'yi zorla kaybettiği için canavarca his ile veya işkence ve tazip ile kasten öldürmeden suçlanan Yarbay Kemal Alkan ile emekli Albay Ali Osman Akın, Eylül 2015'te beraat ettirildi.
* Mardin'de 1992-94 yılları arasında 13 kişiyi yargısız infaz etmek iddiasıyla yargılanan Musa Çitil, Mayıs 2015'te Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2013/50 esas sayılı ve 2014/118 numaralı kararı ile beraat edip, ardından geçtiğimiz Ağustos ayında da terfi ettirilerek Diyarbakır ili Jandarma Tugay Komutanı olarak atandı.
* Keza Silopi'de altı köylünün zorla kaybedilmesiyle ilgili yargılanan Emekli Tuğgeneral Mete Sayar, Temmuz 2015'te beraat ettirildi.”
“Böylesi bir resmi aklama süreci karşısında bizler sorumluların cezalandırılmasını, mağdur zararlarının giderilmesini talep ediyoruz. Toplumun hakikati bilmesi ve Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğü mücadelesi için 5 Kasım'da kadar hep beraber ısrarlı olarak bir kez daha devlete Cemal Temizöz Suçsuz ise #21İnsanıKimÖldürdü? diye sormak için Eskişehir'de olacağız.”
Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği bileşenleri
Adli Tıp Uzmanları Derneği, Batman Barosu, Diyarbakır Barosu, Şırnak Barosu, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı. Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Masası) da kampanyayı destekliyor.
* İmza kampanyasına buradan katılabilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.