ABD'de yüz binler Floyd için yürüdü
ABD'de George Floyd'un öldürülmesi sonrası polis şiddetine ve sistematik ırkçılığa karşı öfke dinmiyor. Ülkenin dört bin yanında yüzbinlerce kişi, polis şiddetine son verilmesi ve polis bütçesinde kısıtlamaya gidilmesi talebiyle sokağa döküldü.
ABD'de George Floyd'un öldürülmesine ardından polis şiddetine ve sistematik ırkçılığa karşı öfke dinmiyor. Ülkenin doğu yakasından batı yakasına ve en küçük kasabalarından en büyük kentlerine, dün yüzbinlerce kişi sokağa döküldü. Bugüne dek düzenlenen en geniş katılımlı eylemlerde Floyd için adalet ve polis şiddetine karşı somut adımlar talep edildi. Önceki haftanın aksine, eylemler büyük ölçüde barışçıl geçti.
Floyd'un memleketi ve defnedildiği yer olan Kuzey Carolina'da düzenlenen cenaze törenine yüzlerce kişi katıldı. Öldürüldüğü yer olan Minneapolis'teki eylemciler, polise ayrılan kaynakların azaltılmasını talep etti. New York'ta Central Park ve siyah nüfusun yoğun yaşadığı Harlem mahallesinde binlerce kişi toplandı. Buradaki eylemlerde, Floyd'un öldürülme şekline atfen “Boğazlarımızdan çekilin” ve “Irkçılık Amerika'nın ilk günahıdır” gibi sloganlar atıldı. Harlem'deki Siyah Tiyatrosu'nun önündeki eylemde, din görevlileri de duygusal konuşmalar yaptı.
Başkent Washington'da 10 binden fazla kişi sokağa döküldü, Beyaz Saray'ın yanındaki Lafayette Meydanı'nda toplanıp köleliği kaldıran başkan Abraham Lincoln için yapılmış anıta yürüdü. Bu sırada Beyaz Saray'da güvenlik önlemleri alınmış olsa da, kent çapında geçtiğimiz haftaya kıyasla çok daha az tank ve ağır silahlı asker bulunması dikkat çekti.
En geniş katılımlı eylemlerden birine sahne olan Philadelphia'daki eylemciler, valinin emniyet teşkilatı bütçesinde en az yüzde 10 oranında kesinti yapmasını talep etti. Yürüyenler arasında çok sayıda beysbol oyuncusu ve eylemde evlenen bir çift de vardı.
Breonna Taylor ve David McAtee isimli siyahların polis tarafından öldürüldüğü Louisville kentinde, sivil hakları lideri Jesse Jackson bir konuşma yaparak polislerin davalardan korunmaması ve inanların hedef gösterilmemesi konusunda yeni yasalar çıkarılması için çağrıda bulundu.
Kaliforniya'da, 1992 yılında Rodney King'in dört beyaz polis tarafından dövülerek öldürülmesi sonrası ayaklanmalara sahne olmuş Simi Vadisi'nde, 2 bin kişi belediye binasına yürüyerek polis şiddetinin son bulmasını talep etti. San Francisco'daki Golden Gate Köprüsü'ndeyse, binlerce kişi polisin de kendilerine yolu açtığı bir eylem düzenledi. (DIŞ HABERLER)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.