Araştırma: Çin 232 bin vakayı eksik saydı

Araştırma: Çin 232 bin vakayı eksik saydı

Korona virüsü salgınının gerçek boyutunu dünyadan saklamakla suçlanan Çin'deki vaka sayısına ilişkin yeni bir araştırma yayımlandı. Hong Kong Üniversitesi'nin araştırmasına göre, Çin'de ilk dalgada açıklanandan 230 bin daha fazla vaka vardı. Ancak araştır

A+A-

Hong Kong Üniversitesi'nin kamu sağlığı bölümünde yapılan bir araştırma, Çin'deki ilk korona virüsü dalgasında resmi açıklamaların dört katından fazla vaka olabileceği sonucuna vardı. Lancet dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Çin'in yaklaşık 55 bin vaka bildirdiği 20 Şubat tarihinde, ülkede esasında 232 binden fazla enfekte olmuş hasta vardı.

ABD'nin Çin'i dünyadan bilgi saklamakla suçladığı bir dönemde yayımlanan araştırma, bu durumu Covid-19 hastalığının tanımının salgın sırasında değişmesine bağlıyor. Araştırmacılar, salgının ilk safhalarında kullanılan Covid-19 tanımının, virüse dair bilimsel verilerin artması ve laboratuvar kapasitesinin gelişmesiyle sonraki günlerde değiştiğini hatırlattı.

YEDİ GÜNCELLEME YAPILDI

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu 15 Ocak-3 Mart tarihleri arasında Covid-19'un hastanelerdeki vaka tanımı için yedi güncelleme yayımlamak zorunda kalmış, daha hafif semptomlar ile Wuhan'la teması olmayan kişilerin de potansiyel hasta kabul edilebileceğini belirtmişti.

Araştırmada da, Dünya Sağlık Örgütü'nün Wuhan'da 20 Şubat'a dek topladığı veriler incelendi. Buna göre, hastalık tanımında yapılan ilk dört değişikliğin ardından, tespit edilen vakaların oranında büyük artış kaydedildi. Araştırmada, “Eğer hastalık tanımında yapılan beşinci değişiklik, yeterli bir test kapasitesi ile salgının başından bu yana geçerli olsaydı, teyit edilmiş vaka sayısının 55 bin 508 olduğu 20 Şubat 2020 tarihinde Çin'de, 232 bin vaka olurdu” denildi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.