Ata; Yeni Bir Vatandaşlık Tanımına İhtiyaç Var
Yüksekova belediye tarafından 4'üncüsü düzenlenen Cilo Doğa, Kültür ve Sanat Festivalinde BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Kürt sorunu dünün sorun değildir Kürt sorunu Türkiye cumhuriyeti devleti kurulduğu günden beri varlığını sürdürmektedir.
MUSA DÜZENCİ - YÜKSEKOVAGÜNDEM
Festivalden ilk konuşmasını yapan Hakkari BDP Milletvekili Adil Zozaniden sonra sahneye çıkan Batman BDP Milletvekili Ayla Akat Ata, önemli bir süreçten geçiyoruz Sayın Abdullah Öcalan 2012nin Kasım ayında devletle görüşmeye başladı. Bu görüşmelerin akabinde Kürt siyasetçiler İmralı adasına giderek Sayın Abdullah Öcalanla görüşmeye başladılar. 2012 Kürt halkının nede Türk halkının ne Türkiyeyi yönetenlerin nede Ortadoğu hesapları olanların unutabilecekleri bir yıl değildi.
KÜRT SORUNU DÜNÜN SORUNU DEĞİLDİR
Atak, bu yıl PKK Lideri Abdullah Öcalan Türk yetkilileriyle görüşmeye başladı. Bu görüşmelerden sonra 2013 yılının ocak ayından Kürt siyasetçiler Kürt sorunu dünün sorun değildir Kürt sorunu Türkiye cumhuriyeti devleti kurulduğu günden beri varlığını sürdürmektedir. Sorunun altında yatan inkârdır, imhadır asimilasyondur. 1924 anayasasında anayasal güvence altına alınan teklik anlayışıdır. Tek millet, tek dil, tek kültür, tek din diyen anlayıştır. Osmanlı döneminde merkezleşme eylemleri başlar başlamaz Kürtler biz kendi topraklarımızda kendi kimliğimizle yaşamak istiyoruz dediler. Bu direniş cumhuriyet tarihi boyunca sürdü. Ve 29. isyan bizi bugünlere getirdi.
BİR İLK YAŞANDI
Bir ilk başlandı Kürtler Şeh Saidin idamının ardından cenazesinin bile nereye gömdüğünü bilmiyorlar. Kürtler Dersim katliamından sonra yaşı küçültülerek idam sehpasına götürülen Seyit Rızanın mezarının nerde olduğunu bile bilmiyorlar. Ama bugün Kürtler İmralı cezaevinde 14 yıldır bir rehine olarak tutulan Sayın Abdullah Öcalanın özgürlüğünü istiyorlar.
YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI
2013 yılında gerek Kürt halkı vermiş olduğu onurlu mücadele tarihinde gerekse Türkiye cumhuriyeti devletinin tarihinde bir ilk yaşandı. Kürt siyasetçiler Kürt halk önderliğinin Sayın Abdullah Öcalanın yanına gittiler. Bu yıl Amed Newrozun da okunan Sayın Öcalanın manifestosuyla birlikte yeni bir dönem başladı. Manifestonun hemen ardında özgürlük hareketi önemli tarihi bir karar aldı. Ateşkes ilan etti. Ardından da bu ateşkesi destekleyecek bir adım daha attı. 1999da bu adım atılmıştı. Öcalanın çağrısıyla gerilla sınırın dışına çekilme kararı aldı. Bir özgürlük yürüyüşü başladı. Devlet bu manifestoda belirlendiği üzere 3 aşamadan ibaret olan sürecin bir parçası olarak Türkiye cumhuriyeti tarihinde ilk kes parlamento çatısı altında çözüm komisyonu kurdu. Sayın Abdullah Öcalanın da önerdiği üzer Türkiyenin 7 bölgesi oluşturulan akil insanlar komisyonu tarafından gezildi. Mart ayından bugüne nerdeyse 5. ayının tamamlandığımızda bugüne süreç gösterdi ki Kürt sorunun çözümünde denenmeyen tek yöntem olan diyalog ve müzakere denediğinde sonuç verebiliyor.
CENAZELER GELMİYOR
Ata, 8 aydır Türkiyenin hiçbir şehrine ve Kürdistanın şehirlerine cenaze gelmedi. Bu ortaya koydu ki diyalog ve müzakerede çözüm isteyen herkes ısrar etmelidir. Bunun önünü tıkayan diyalog ve müzakereyi sonlandıran ya da sonlandırma noktasına getirenlerde halk tarafından çözüme zorlanmanın ya da teşhir edilmelidirler.
Bugünlerde görüyoruz ki hükmet birinci aşamanın tamamlanmadığı Sayın Abdullah Öcalan ve özgürlük hareketinin de birinci aşamanın tamamlandığını bizler Kürt siyasetçilerinin de tamamlandığı noktasında ısrar ettiği günlerden geçmekteyiz birinci aşama silahların sustuğu, cenazelerin gelmediği, konuşabilecek bir ortamın yaratıldığı süreçtir ve bunlar tamamlandı.
ARTIK KONUŞACAĞIZ
Ayla Akat Ata, zor aşamaya gelindi. Şimdi ikinci aşamadayız diyoruz atık konuşacağız diyoruz. Hatırlarsanız ülkenin başbakanında artık fikirler konuşsun demişti fikirlerin konuşması için önce fikirlerin konuşabileceği ortamın yaratılması gerekmiyor mu peki bu ortam yaratıldı mı yaratılmadı.
YENİ BİR VATANDAŞLIK TANIMINA İHTİYAÇ VAR
Ben yeni anayasa çalışmasındayım bizim ısrarla üzerinde durduğumuz eğer yeni bir anayasa yapılacak bunun ısrarı var deniyorsa atılması gereken adımlar nedir bunu açık bir şekilde ortaya koyduk. Dedik ki bu ülkenin yeni bir vatandaşlık tanımına ihtiyaç var dedik ki bu ülkede artık merkezi yönetimler yerel yönetim ilişkileri yeniden şekillenmeli bu halk artık Ankaradan atanan vali, kaymakam, emniyet müdürü istemiyor. Bunları da kendi içinden seçebilir dedik.
DEMOKRATİK ÖZERKLİK SADECE KÜRTLER İÇİN DEĞİL
Demokratik özerlik sadece Kürdistan için değil Marmara, Karadeniz, Akdeniz, iç Anadolu içinde geçerli dedik. O masada bunu ilk söylediğimizde kıyametler koptu. Ama bugün herkes Kürtlerin sadece kendisi için özgürlük ve eşitlik istemediğini Türkiyede ki bütün halklar dinler ve inançlar için özgürlük ve eşitlik istediğini biliyor işte bu noktadan sonra o masada susmaya başladılar.
KÜRTÇEDE RESMİ DİL OLSUN İSTİYORUZ
Kendi anadilimizde yaşamak istiyoruz bu ülkede Türkçenin resmi dil olmasıyla hiçbir sorunumuz yok ama Kürdistan da Kürtçede resmi dil olsun istiyoruz. Dedi.
Konuşmalardan sonra sinevizyon, Şoreş Gever Grubu, Hemit Diyala, Ehmed Zebari gibi isimlerin verdiği konserlerle son buldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.