Ayhan Bilgen: Mart sonunda merkezi kuruluşu tamamlayacağız
Kuracakları partiyle her şart altında seçime yetişme planı yaptıklarını söyleyen Ayhan Bilgen, ittifak sorusuna, "Hiçbir kapıya kapalı değiliz' yanıtını verdi.
İçişleri Bakanlığı tarafından Kars Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınarak yerine kayyım atanan ve 8 aylık tutukluğun ardından tahliye edildikten sonra HDP'den istifa eden Ayhan Bilgen, yeni parti çalışmaları ve nasıl bir yol izleyecekleri konusunda açıklamalarda bulundu. DW Türkçe'den Eray Görgülü'nün sorularını yanıtlayan Bilgen "HDP'nin bir başka versiyonu olma anlayışımız yok" dedi.
Mart ayı sonunda partinin merkezi kuruluşunu tamamlayacaklarını duyuran Bilgen, ittifaklarla ilgili de, "İttifaka girmek için parti kurmuyoruz. Ancak, iki kutuplu siyasi denklem ortaya çıkarsa, hiçbir seçeneği baştan reddetmiyoruz" açıklamasını yaptı.
'ERKEN SEÇİM OLURSA BAŞKA PARTİYLE YOLA DEVAM EDEBİLİRİZ'
"Erken seçim olursa seçime ne şekilde girmeyi planlıyorsunuz?" sorusuna yanıt veren Bilgen, "Seçimin zamanında olacağını varsayıyoruz. Ancak, seçim yasası kabul edildikten sonra, seçim yasasını uygulamak ya da uygulamamak, bu durum değişebilir. Uzlaşmaya bağlı. Uzlaşma da yaşanabilir, bir restleşme ya da kopuş da yaşanabilir. Her şart altında seçime yetişme planı yapıyoruz. Bu durumda da mevcut partilerle, örgütlenmesi daha ileride partilerle görüşerek, onlardan biriyle yola devam edebiliriz" dedi.
NEDEN YENİ PARTİ KURMA İHTİYACI DUYDU?
Bilgen, HDP'den ayrılarak neden yeni bir parti kurma gereği duyduğunu şu sözlerle açıkladı: "Türkiye’de sadece kimlikler üzerinden şekillenmiş bir muhalif anlayış var. Milliyetçilik ve kimlik siyaseti gibi konular üzerinden şekillenmiş tablonun kendisinin sorunlu olduğunu görüyoruz. Türk siyasetinde bir bütün olarak tıkanma yaşanıyor. Bir, sorunların çözümü noktasında, ikincisi de toplumun siyasete katılımı konusunda. Halen ciddi bir kesim, iktidardan da muhalefetten de kaygılı ve yeterince güven duymuyor. Demokrasi, toplumun siyasete katılımıyla mümkün olacaktır. Siyasetteki tıkanmada Kürt sorununun özgün bir rolü olduğu kanaatindeyiz. Muhalefetin HDP ile birlikte hareket etmekten imtina etmesi ve iktidarın da karşıt eleştirel politikaları ortada."
HDP'nin bir başka versiyonu olma, HDP'nin fraksiyonu olma ya da HDP içinden bir başka klikle HDP'ye karşı hareket etme anlayışı içinde olmadıklarını belirten Ayhan Bilgen, "Amacımız, demokraside yaşanan tıkanıklığı aşmaya dönük. HDP'ye oy vermeyen Kürt çevrelere de, bunun dışında demokrasi kaygısı olan çevrelere de sesleneceğiz. Bunun için sosyal demokratik çevrelere de büyük sorumluluk düşüyor" diye konuştu.
HDP'DEN İSİMLERLE BİREYSEL GÖRÜŞME VAR
HDP'den bazı isimlerle bireysel olarak görüşmeleri olduğunu anlatan Bilgen, HDP'den kuracakları partiye katılım olup olmayacağı sorusuna, "HDP, toplumun yüzde 10’unu yansıtıyorsa bizim de 100 kurucumuz olacaksa 10'u HDP'li olmalı. Sosyal demokrasiyi gözeten bir siyaset yapacağız. Bir kesimi öne çıkaracak anlayışımız olmayacak" diye yanıt verdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.