Bakanlıktan Aspendos açıklaması

Bakanlıktan Aspendos açıklaması

Aspendos Antik Tiyatrosu’nun oturakları ve basamakları orijinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edilmesiyle ilgili Bakanlık yaptığı açıklamada orijinal taşlara uygun taşlar kullanıldığını ve zamanla taşların orijinal rengini alacağını be

A+A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yapılan restorasyon çalışmalarında tarihi yapının orijinal dokusuna uygun malzemeler kullanılmadığına yönelik haberlere ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Antalya'nın Serik ilçesindeki UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday antik tiyatro, restorasyon için sekiz ay kapalı tutulmuştu. Ancak Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyon sonrası yeni yerleştirilen taşlar tartışma konusu olmuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada orijinal taşlara uygun taşlar kullanıldığını ve yıllar içinde taşların orijinal rengini alacağını belirtti.

Bakanlık açıklamasında şunlar ifade edildi:

Taşlar 2000 yıllık

“Restorasyon projesi kapsamında, Aspendos Tiyatrosu'nun cavea basamaklarının eksik taşlarının tamamlanması uygun bulunmuştur. Bu doğrultuda tiyatronun orijinal basamaklarından numune alınmış ve çeşitli bölgelerdeki taş ocakları araştırılarak söz konusu numunelere uygun taş örnekleri toplanmıştır.

“Sonrasında orijinal taşın ve örnek alınan numunelerin analizleri yapılmak üzere laboratuvara gönderilmiştir. Laboratuvar sonuçları doğrultusunda ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun yerinde yaptığı inceleme sonucu ‘eksik taşların yerine, laboratuvar testleri sonucu, renk, doku gibi fiziksel özelliklerinin yanında, basınç dayanımı, kütlece su emme, yoğunluk vs mekanik özellikleri ile de özgün taşlara en yakın özelliklere sahip, homojen yapıda, “Korkuteli Beji” rengindeki kireç taşının kullanılması' kararı alınmıştır. Bu karar doğrultusunda eksik basamak taşlarının tamamlama uygulamaları Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü uzmanları denetiminde yapılmıştır.

“Bu karar doğrultusunda eksik basamak taşlarının tamamlama uygulamaları Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü uzmanları denetiminde yapılmıştır.

“Ayrıca söz konusu tiyatronun orijinal taşları yaklaşık 2000 yıllık olup çevresel etmenlerle (yağmur, rüzgar vb.) yıpranmış ve üzeri grileşmiştir. Geçen zaman içerisinde taştaki renk ve doku deformasyonu taşın içine nüfuz etmiştir. Restorasyonda kullanılan taşların rengi iklim ve tabiat şartlarının etkisi ile zamanla değişerek patina oluşturacak ve orijinal taş malzemenin rengini alacaktır.”/imc

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.