
Baterisiz bateri, Aerodrum çılgınlığı başladı
'Biz Aerodrum'un bir geçici bir moda olmasını istemedik. Yılın en iyisi seçilip ardından unutulmasını da amaçlamadık. Biz bu aygıtın gerçek bir müzik enstrümanı olması için çalışıyoruz. Yani 'air drum' tabirini hayata geçireceğiz.'
Görüntüler illüzyon değil gerçek. Aerodrum ismiyle piyasaya sürülen ve bir bilgisayar programı yardımıyla bagetlerin vuruşunu hesaplayarak notalara dönüştüren aygıt, evine bateri almak istemeyenlerin küçük bir çantayla oldukça büyük ve gürültülü enstrümanı çalmalarını sağlayacak.
Aletin çalışma prensibi ise oldukça basit. Eş zamanlı algılama sistemine sahip olan bilgisayar ekranı, ışıkta kullanılan bagetlerin hızını kamera yoluyla ekrana yansıtıyor ve algılanan hareket sese bürünüyor. Sistemin fikir babası ise 9 yaşından beri bateri çalan Richard Leeden başkası değil.
Richard Lee icadını anlattı: Aygıt çok duyarlı, eğer yavaşça vurursanız daha sessiz bir ritm alırsınız, eğer bagetleri sertçe vurursanız yüksek sesler duyarsınız. Size doğru şekilde cevap veriyor. Enstrümanda vuruşları algılamak adına her hangi bir gecikme olmaması çok önemli aksi halde Aerodrumun bir anlamı kalmaz.
Mücitler özel eldivenler ile darbuka çalınmasını da sağlamaya çalışıyor. Ancak projenin yardımcı mucidi Yann Morvan il etapta bateristler üzerine yoğunlaşmak istediklerini belirtiyor:
Biz Aerodrumun bir geçici bir moda olmasını istemedik. Yılın en iyisi seçilip ardından unutulmasını da amaçlamadık. Biz bu aygıtın gerçek bir müzik enstrümanı olması için çalışıyoruz. Yani air drum tabirini hayata geçireceğiz.
Geleneksel bateristlerin yeni sisteme alışmakta güçlük çekeceğine kesin gözüyle bakılsa da dar alanlarda yeni enstrüman hayat kurtarıcı olabilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.