Charlie Hebdo raflarda

Charlie Hebdo raflarda

Paris’teki ofisine saldırı düzenlenen Charlie Hebdo’nun yeni sayısı bugün birçok ülkede satışa çıktı.

A+A-

Fransa’nın başkenti Paris’te saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisi, 3 milyon adet basılarak satışa sunuldu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, derginin “Hayatta kalanların sayısının” kapağında, gözü yaşlı Hz. Muhammed büyük harflerle “Je Suis Charlie” (Ben Charli’yim) yazılı bir dövizi tutuyor, üstte ise yine büyük harflerle “Tout est pardonne” (Her şey affedildi) yazıyor.

Ortalama tirajı 60 bin olan derginin 14 sayfadan oluşan son sayısı 1 milyon adet basıldı. Talep olması halinde, yeni baskılar da yapılacak.

Charlie Hebdo’nun son sayısı Arapça dahil altı dilde okunabilecek.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Gerard Biard, Charlie Hebdo’nun Fransızca ve İtalyanca basıldığını; İngilizce, İspanyolca ve Arapça versiyonlarının ise elektronik ortamda okunabileceğini söyledi.

En önemli baskılarının ise Türkçe olacağını belirten Biard, “Türkiye zor bir dönemden geçiyor ve orada laikliğe saldırı var” dedi.

Türkiye’de, Cumhuriyet gazetesi Charlie Hebdo’nun özel sayısından dört sayfalık bir seçkiye bugünkü sayısında yer veriyor.

Gazetenin Twitter adresinden yapılan açıklamada, seçki hazırlanırken gazetenin yayın ilkeleri ışığında toplumların inanç özgürlüklerine ve dini hassasiyetlerine de özen gösterildiği vurgulandı.

Charlie Hebdo’nun bugünkü sayısından bir bölümünün Cumhuriyet gazetesinde yayınlanacağı haberleri üzerine, ”gazetesinin dağıtıldığı kamyonlara matbaa çıkışında baskın düzenlendiği”duyuruldu.

Charlie Hebdo çalışanları derginin son sayısını Fransız Liberation gazetesinin ofisinde hazırladı.

Satıştan elde edilecek gelir, Fransa’da geçen hafta düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine verilecek.

Ne olmuştu?

Charlie Hebdo dergisinin Paris’teki ofisi 7 Ocak’ta üç saldırgan tarafından basıldı, ikisi polis 12 kişi öldürüldü.

Saldırıda yazar Elsa Cayat, çizerler Jean Cabut (Cabu), Georges Wolinski, dergi düzeltmeni Mustapha Ourad, polis memuru Ahmed Merabet, Stéphane Charbonnier (Charb), Bernard Maris (Bernard Amca), Bernard Verlhac (Tignous), Philippe Honoré(Honoré), Michel Renaud ve Charbonnier’in koruması, sokakta da polis Ahmed Merabet öldürülmüştü.

Ertesi gün polise yapılan saldırı ve rehin alma olayının ardından toplam 17 kişinin öldüğü saldırıların failleri Said ve Cherif Kouachi kardeşler ile Amedy Coulibaly polis tarafından yapılan eş zamanlı operasyonlarda öldürüldü.

Saldırılar, “Je suis Charlie” (Ben Charlie’yim) mottosuyla protesto edildi.

Pazar günü de saldırı Paris’te 1 milyonun üzerinde katılımcıyla protesto edilmişti.

Charlie Hebdo 2011 yılında Hz. Muhammed’in karikatürlerini yayımlamış, bunun üzerine derginin ofisine molotof kokteyli atılmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.