Ciddi kuraklık uyarısı
Ülkemizin tamamını, en çok da bölgemizi etkileyen kuraklık konusunda konunun ilimizdeki en önemli uzmanları bir araya gelerek halkı uyardı.
Kocaeli Meteoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz, bölgemizin geçen yılki ağustos ayından buyana, son 6 aydır çok ciddi bir kuraklık yaşadığını söyledi. Meteorolojinin kayıtlarına göre, 2013 yılı ocak ayında ilimizde metrekareye 101 Kg. yağış düşmüşken, bu yılın ocak ayında metrekareye düşen yağış miktarı 28 Kg. oldu. Özellikle kar yağışının yok derece kadar az olması, uzmanları ciddi biçimde kaygılandırıyor.
2050DE SU BİTECEK: Meteoroloji Müdürü Kaçmaz, bu yıl yaşanması kaçınılmaz su sıkıntısının ötesinde orta ve uzun vadede çok daha ciddi sıkıntıların ortaya çıkabileceğini belirtti Türkiye zaten su açısından çok zengin değil. 2050 yılında tam anlamıyla su fakiri bir ülke haline geleceğiz. Şimdiden önlemlerin alınması kaçınılmazdır dedi.
ATIK SU DEĞERLENDİRİLMELİ: Bölgemizde yaşanan kuraklığın bir afet niteliğinde olduğunu belirten uzmanlar, Atık suların mutlaka tarımda değerlendirilmesi gerekiyor. Yaşanan kuraklık, tarım, hayvancılık sektörlerini de çok olumsuz etkileyecektir. Atık suların geri kazanılarak tarımda kullanılması, biran önce ve ilk olarak alınacak önlemlerin başında gelmelidir. Ayrıca, herkese su tasarrufunun önemi gayet iyi anlatılmalıdır dediler.
Beklenen yağışın düşmemesi nedeniyle vatandaşları uyaran Meteoroloji İl Müdürü, Su fakiri olacağız, halı yıkamayın dedi. Tüm Türkiyede olduğu gibi Kocaelide de yaşanan kuraklık herkesi endişelendiriyor. Meteoroloji İl Müdürü Sefer Kaçmaz kuraklıkla ilgili alınması gereken tedbirleri paylaşmak için makamında bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Kaçmaz, Kocaelide son 62 yılın en kurak ikinci kışının yaşandığını belirterek, Barajları ve yer altı sularını besleyen kar yağışı yok denecek kadar az. Yağışlı yıllarda da gelecek kuraklıklara hazırlık amacıyla orta ve uzun dönem tedbirlerin yerine getirilmesi gerekir. Yoksa 2050 yılında su fakiri bir ülke olacağız dedi.
ATIK SULAR ARITILMALI
Kuraklıkla mücadele yöntemlerini de sıralayan Kaçmaz, Atık sular arıtılarak geri kazanılmalı, tarımsal sulamada kullanılmalı. Suyu verimli ve etkin kullanarak, suda tasarruf gerekiyor. İşyeri, halı yıkama ve kapı önlerini yıkama-sulama işlerinin en aza inmesi gerekiyor.
Sulama şebekeleri rehabilite edilmeli, açık su kanalları kapalı su sistemleri haline getirilmeli, vahşi sulama yerine damlama sistemin kullanılması zorunludur. Büyükşehirdeki meteoroloji mühendislerinin akarsu ve göllerde su seviyeleri, akış, toprak nem ve yağışları takip edilmesiyle su bütçesi hazırlaması gerekiyor. Yaptığımız su israfıyla geleceğimizi tüketiyoruz şeklinde konuştu./Hakkarihaber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.