Cumhurbaşkanı Erdoğan tepkiler altında İran'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan tepkiler altında İran'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin resmi davetlisi olarak Tahran'a gitti. Erdoğan Ruhani tarafından resmi törenle karşılandı. Ziyaret öncesi İran'da 65 milletvekili ve medyanın bir bölümü Erdoğan'ı eleştirdi.

A+A-

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, 65 milletvekili Cumhurbaşkanı Ruhani'ye bir mektup gönderdi.

Mektupta Ruhani'den, "Erdoğan'ı basiretsiz açıklamalarını tekrarlamaktan kaçınması için ciddi şekilde uyarması" istendi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni de, "Ülkeyi aşağılayan birisinin ayaklarının altına kırmızı halı sermek diplomasimiz için utanç vericidir. Hükümet, Erdoğan'ın İran'a yönelik sözlerinden sonra bu ziyaretin yapılmasına izin vermemeliydi. Bu ziyaret ya iptal edilmeli ya da ertelenmeliydi" dedi.

İran basınından yorumlar

İran medyasından da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eleştiri var.

Erdoğan'ın ziyareti öncesi Cumhuri-ye İslami gazetesinde şu yorum yer aldı:

"Türkiye ve Türk ulusuyla hiçbir sorunumuz olmadığı gibi, komşu olduğumuzdan, dinimiz ortak olduğundan ve pek çok bölgesel ve uluslararası konuda ortak tutum benimsediğimizden büyük bir ortaklık içindeyiz."

"Ancak Erdoğan el-Suud'un Yemen'e askeri saldırısını desteklerken, İran'ı ülkeye müdahale etmekle suçladı ve İran'ın DAEŞ'in (IŞİD) yerini almaya çalıştığını söylemeye cüret etti. Ülkesini, çeşitli teröristlere, özellikle DAEŞ'e yuva haline getiren birisi, nasıl olur da İran'ı, savaşmış ve Irak ile Suriye'deki operasyonları çökertmiş olduğu DAEŞ'le bir tutabilir?"

"Türkiye Cumhurbaşkanının İran halkından ve hükümetinden özür dilemesi için bir fırsat doğdu."

Gazete, Erdoğan'ın iktidarının ve ekonomik başarısının İran'dan aldığı destekten ve Batı'nın İran'a uyguladığı yaptırımların yarattığı özel koşullardan kaynaklandığını savundu.

Reformcu Şark gazetesi de, Erdoğan'ın çeşitli nedenlerle İran'ı ziyaret ettiğini, bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra ikili ve çok yönlü ilişkilerin de ele alınacağını belirtti.

Ekonomik ilişkilerin ve bu arada İran petrolünün Türkiye'ye satışının her iki ülke açısından önem taşıdığını kaydeden Şark'taki yorumda şu satırlar yer aldı:

"Hiç kuşkusuz Erdoğan'ın İran'ın Suriye ve Irak ile Yemen'de oynadığı roller hakkındaki son sözleri bu ziyarete gölge düşürdü. İran ile Türkiye'nin bölgenin bazı bölgelerindeki etkileri ve iki ülkenin izlediği dış politikaların karşılaştığı sorunlar, daha önce de çeşitli defalar gündeme getirilmişti. Ancak Türkiye'nin Esad karşıtlarını ve Nusra Cephesi'ni desteklemesi en önemli sorun olarak görülüyor."

Altı bakan eşlik ediyor

Erdoğan'a İran ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz eşlik ediyor.

Ankara'dan Tahran'a 4 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan günübirlik ziyarette Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısı da gerçekleştirilecek.

Erdoğan, Tahran'da İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşecek.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.