DAKA, 2018 Yılı Mali Destek Programlarını açıkladı
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 2009'dan bu yana uygulanan destek programları kapsamında 643 projeyi bölgede hayata geçirdiklerini ve bu projelere yaklaşık 200 milyon lira destek sağladıklarını söyledi.
DAKA'nın yeni mali destek programları bilgilendirme toplantısı, Elite World Van Otel'de yapıldı. Burada konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 5449 Sayılı Kanun uyarınca kurulan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) 2009 yılından bu yana Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş illerinden oluşan TRB2 Düzey 2 Bölgesinde hizmet verdiğini söyledi.
DAKA olarak 2009 yılından itibaren toplam 13 adet teklif çağrısı kapsamında TRB2 Bölgesi genelinde toplam 251 projeye 85 milyon 766 bin 188 TL destek sağladıklarını dile getiren Güray, "İşin içerisine proje sahiplerinin bıraktığı tutarları da kattığımız zaman, bölgede mali destek programları kapsamında gerçekleşen toplam yatırım tutarımız 156 milyon 973 bin 910 lira olarak gerçekleşti. Van iline bakacak olursak, toplamda 100 proje desteklendi. Bu projelere 32 milyon 985 lira destek sağladık. Eş finansmanla birlikte 62 milyon 329 bin gibi bir yatırım gerçekleştirdik" dedi.
Doğrudan faaliyet desteği kapsamında TRB-2 bölgesi kapsamında toplam 4 ilde 72 projeye 4 milyon 653 bin lira destek sağladıklarını söyleyen Güray, eş finansmanlarla bu rakamın 4 milyon 936 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Güray, "Bu 72 projenin 29 tanesi Van ilinde yürütülmüş olup, ajans tarafından sağlanan destek tutarı 1 milyon 948 bin lira olarak gerçekleşti. Teknik Destek Programı kapsamında bölge genelinde toplam 315 faaliyet gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 milyon 60 lira kaynak kullanıldı. Van iline bakacak olursak, 137 teknik destek projesine yaklaşık 1 milyon 320 bin TL destek sağladık" ifadelerini kullandı.
Cazibe Merkezlerini Desteklere Programı kapsamında Van'a 103,5 milyon TL
Ajans olarak önemsedikleri ve Türkiye'de sadece 12 ilde uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamına Van'ın da alındığını hatırlatan Güray, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bölgemizde de Van, cazibe merkezi olarak seçilmiş durumda. Cazibe merkezleri kapsamında da biz 5 önemli projeyi Van'da hayata geçirdik. Bunlardan birincisi Abalı Kayak Merkezinin yapımı, yaklaşık 5 milyon bütçeyle gerçekleştirdik. İkinci projemiz Van Gölü Mavi Tur Gemi alımı. Bu proje kapsamında 2,5 milyon TL'ye 70 kişilik iki tane deniz otobüsü satın alındı. Tuşba Fuar ve Kongre Merkezini yaklaşık 19 milyon bütçeyle gerçekleştirerek, ilimize prestijli bir bina kazandırdık. Son zamanlarda oldukça gündemde olan Van Urartu Müzesinin de yapımını gerçekleştirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığına devrettik. Şu anda teşhir tanzim işleri gerçekleştiriliyor. Bu projemizin bütçesi de 21 milyon TL'dir. Bir diğer projemiz de tekstilkent projesidir. Buraya da toplam 56 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdik. Şu anda tekstilkent yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı. İstihdam bin 500'ü geçti. İstikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Bizim hedefimiz olan tek vardiyada 2 bin 500 kişidir. Tümünü toparlayacak olursak Cazibe Merkezlerini Desteklere Programı kapsamında Van'a 103,5 milyon TL yatırım yapıldı. 2009'dan bu yana Mali Destek Programları, Doğrudan Faaliyet Destekleri, Teknik Destekler ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programları kapsamında 643 projeyi bölgede hayata geçirdik. 196.8, yani yaklaşık 200 milyon lira destek sağladık. Eş finansmanları da işin içine kattığınız zaman, toplam 268.3 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdik."
'İskele Sahil Rekreasyon 2. Etap" projesine onay çıktı
2018 yılında Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Tuşba Belediyesinin yürüteceği 15 milyon TL bütçeli "İskele Sahil Rekreasyon 2. Etap" projesinin Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandığını da söyleyen Güray, "Ajansımıza 2017 yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında 4 adet proje başvurusu yapılmıştır ve bu projelerin tamamı Kalkınma Bakanlığımızca onaylanmıştır. Bu 4 projenin toplam destek tutarı 20 milyon TL'dir. Eş finansmanları da işin içerisine kattığımız zaman toplam yatırım tutarı 25,9 milyon TL'dir. Bu projelerimiz ise Hakkâri Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi, Muş Lazer Kesim Makinesi Ortak Kullanım Atölyesi Projesi, Van Kent Müzesi Projesi ve Van Tekstilkent 2. Etap Alanının Yatırımlara Hazır Hale Getirilmesi Projesidir" diye konuştu.
DAKA olarak 2018 yılında uygulamaya koyacakları iki Mali Destek Programının tanıtımını da gerçekleştireceklerini ifade eden Halil İbrahim Güray, şöyle dedi:
"Bunlardan birincisi "Çocukların ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı'dır, bir diğeri ise "Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programı'dır.
Her iki Mali Destek Programı da bölgemizin ve ilimizin kalkınmasına, ilimizin ekonomisinin ve beşeri sermayesinin gelişmesine önemli katkı sağlayacak içeriktedir. Bu programlardan çocuklara ve gençlere yönelik olarak tasarlanan Mali Destek Programı; Van ve Hakkari illerimizin beşeri sermayesinin gelişmesine odaklanmıştır. Ayrıca hedef kitlesi; coğrafi odaklanması, başvuru sahipleri ve destek miktarları bakımından bir pilot uygulama niteliğindedir. Bu program, başarı durumuna göre diğer illerimizde ve ilçelerimizde önümüzdeki dönemde tekrarlanacaktır. Dolayısıyla bu program sadece ilimizin İpekyolu, Tuşba ve Edremit ilçeleriyle Hakkâri'nin Yüksekova ilçesiyle sınırlıdır. Program coğrafi alan odaklıdır. Hedef kitlesinde ise çocuklar ve gençler vardır. Program kapsamında çocukların ve gençlerin bilim, kültür, sanat, spor ve girişimcilik gibi alanlarda farkındalıklarını artırarak kalkınmaya entegrasyonunu sağlayacak yenilikçi projelere destek sağlanacaktır. Bir diğer önemli husus ise; bu programın özellikle batıdaki büyük STK'ların başvuru yapabileceği bir içerikte hazırlanmış olmasıdır. Bu boyutuyla batıdaki büyük STK'ların yereldeki STK'lar ile kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak büyük ölçekli projelerin hayata geçirilmesi hedeflenmiştir. Böylece bir yandan büyük STK'ların ilimizde proje uygulamalarına imkân sağlanması, öte yandan yereldeki ortaklarıyla gerçekleştirilecek işbirliği sayesinde proje uygulama tecrübesinin yerele aktarılması planlanmıştır."
Diğer Mali Destek Programının ise beşeri sermayenin geliştirilmesi kadar önemli olan yatırım altyapısına yönelik olduğunu dile getiren Güray, "Bu programın hedef kitlesi bölgemizdeki OSB ve küçük sanayi siteleridir. Bildiğiniz üzere bölgemizde, özellikle Van ilimiz açısından son zamanlarda yatırım ikliminde yaşanan olumlu gelişmeler oldukça sevindiricidir. Van OSB'miz de yüzde 100 doluluk oranlarına ulaşmış olup mevcut altyapının iyileştirilmesi, 4. ve 5. etapların bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca ilimizdeki küçük sanayi sitelerinin de benzer şekilde yatırım altyapısı ihtiyaçları bulunmaktadır. İşte bu program tam da bu iki hususta ilimizin yatırım altyapısı ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda önemli katkılar sağlayacaktır. Bu vesileyle; her iki programın ilimize ve bölgemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.
Güray'ın konuşmasının ardından DAKA'daki birim başkanları, yürütülen ve yürütülmesi planlanan çalışmalarla ilgili sinevizyon eşliğinde katılımcılara detaylı bilgiler verdi. Program, soru cevap bölümüyle sona erdi./iha
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.