Daryoş Akgülün akıbeti soruldu
Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri), 1993 yılında Esenderede askerler tarafından kaybedilen Daryoş Akgülün akıbetini sordu.
Hakkarinin Yüksekova ilçesinde, 1993'lı yıllarda kaybedilen ve faili meçhul cinayetlere kurban giden yakınlarının akıbetinin soran Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri), Sanal Sokağında bir araya geldi. Kayıp yakınlarının fotoğraflarını taşıyan anneler, faili meçhul cinayetlere kurban giden yüzlerce kişinin fotoğraflarını açtı.
Her hafta bir hikâyenin anlatıldığı eylemde, 1993 yılında Yüksekova'ya bağlı Esendere köyünde faili meçhul bir şekilde kaybettirilen Daryoş Akgölün hikâyesini yengesi Saime Kırbaş Akgöl anlattı.
Kırbaş Akgül, Esendere sınır boyunda Türk silahlı kuvvetlerine bağlı askerlerce katledilen Daryoş Akgül 16 yaşında bir delikanlıdır. Daryoş 11 yaşındayken babası Ali Akgül İran pastralarınca katledilir. Babasının katledilmesiyle evin tüm geçimini Daryoş sağlamak zorunda kalır.
Sınır boylarında atlarla günlük nafaka çıkarma mücadelesine başlar. Diyen Kırbaş Akgül, Babası 1986 yılında İran Askeri tarafından katledilirken, oğlu Daryoşta 3 yıl sonra Türk askeri tarafından katledilir.
Daryoş, katledildiği yanında amcasının oğlu Dinar Akgöl ile Sarıyıldız (Kokep) köyüne giderler. Daryoş ve beraberindekiler o gün kaçağa değil de akraba ziyaretine gitmişlerdir. Akşam saat 18.00 sıralarında köyde bulunan atlarının iplerinden kurtularak sınır hattına kaçtıklarını görürler. Daryoş, atların peşinden sınıra gider. Amcasının oğlu Dinar da Daryoşun arkasından gider bu sırada saat 19 sıralarında sınır karakolundan Daryoşa ateş açılır. Daryoş göğsünden vurulur. Bunun üzerine amcasının oğlu Dinar silah sesiyle Daryoşun yaralı haline ulaşır. Dedi.
Sarıyıldız (Kokep) köyü sakini olan Şemsettin Büyüksuya haber verilir. Yaralı Dalyoş, Şemsettin ve köylüler tarafından köye getirilerek hastaneye ulaştırılmak isterlerken, askerler yaralı Daryoşu köylülerden alarak karakola götürürler. Sürekli kan kaybeden Daryoş, hastane yerine askerler tarafından karakolda sorguya alınır. Bu sırada Daryoşu almak için karakola giden amcaoğlu DinarAkgül ise askerler tarafından gözaltına alınarak çeşitli işkencelerle kaçaktan geldiklerini itiraf etmeye zorlanırlar.
ÇOKTAN HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Daryoşun bir an önce hastaneye yetiştirilmesi için Dinar, kaçaktan geldiğini söylemek zorunda kalır. Akşam saat 19.00 da vurulan ancak gece yarısı saat 01.00 da hastaneye götürülmesine izin verilen Daryoş, asker tarafından hastaneye getirildiğinde çoktan hayatını kaybetmişti. Belirten Kırbak Akgül, buna rağmen askerler yakınlarının Daryoşa yaklaşmasına izin vermezler. Daryoşun katledilmesine canlı tanığı olan Dinarında öldürülmesi tartışılırken askerlerden biri aynı aileden iki kişinin öldürülmesini başlarına bela olacağı için Dinar, şans eseri öldürülmekten kurtulur. Hastane de asker ve savcının işlemlerinin bittikten sonra aileye cenaze teslim edilir. Asker tarafından katledilen Daryoş ile ilgili herhangi bir hukuki süreç işletilmemiştir. Dedi.
AİLEYE HER GÜN ACI YAŞATMIŞTIR
Kırbaş Akgöl, o dönemden bu güne kadar Daryoşun katledildiği Türk ve İran sınır karakolları, onlarca yurttaşı katledilmiştir. Daryoş Akgülün bilinen failleri kanun karşısına çıkarılmamış ve aileye her gün acı yaşatılmıştır. Biz faillerin yargı önüne çıkarılmasını yargılanıp sorumluların açıklanmasını talep ediyoruz. Dedi.
Yapılan açıklamadan sonra 5 dakikalık oturma eyleminden sonra kitle dağıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.