Demirel’in cenazesi Isparta’ya gönderildi
Yarın toprağa verilecek olan 9. Cumhurbaşkanı Demirel için evinin olduğu Güniz Sokak ve Meclis’te tören düzenlendi. Yapılan törenlerin ardından Demirel’in cenazesi defnedilmek üzere Isparta’ya gönderildi.
Yarın Isparta'da toprağa verilecek olan Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için Ankara'da tören düzenlendi.
17 Haziran'da hayatını kaybeden Demirel için Ankara'daki ilk tören, Güniz Sokak'taki evinin önünde yapıldı.
Saat 07.45'te Süleyman Demirel'in naaşı Güniz Sokak'a götürülmek üzere hastaneden çıkarıldı.
Saat 08:00'de Demirel'in naaşı evinin bulunduğu Güniz Sokak'a getirildi. Askerlerin omuzlarında taşınan Demirel'in naaşına gül yaprakları atıldı, sokak gül sularıyla yıkandı.
Demirel'in naaşı başında doktoru Aylin Cesur, Hikmet Çetin, İsmet Sezgin ve İlhan Kesici konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından da Demirel için dua edildi ve helallik istendi.
Törenin ardından Demirel'in naaşı tekbirler eşliğinde cenaze arabasına alındı ve devlet töreni için Meclis'e götürüldü.
Saat 09.00'da Meclis'te başlayan devlet töreninin ardından top arabasına konularak vatandaşların korteji eşliğinde Kocatepe Camisi'ne doğru yola çıktı. Burada cuma namazının ardından cenaze namazı kılınacak.
Ankara'daki cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski başbakanlardan Tansu Çiller, Bakanlar ve CHP ve MHP'li vekiller de yer aldı.
Erdoğan: Kendine has tarzı olan bir devlet adamıydı
Buradaki törende devlet adına konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
“Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler… Süleyman Demirel gerçekten her bakımdan kendine has tarzı olan bir siyaset ve devlet adamıydı. Isparta'nın İslamköyü'nden çıktığını hiçbir zaman unutmadı. Bu vasfı aynı zamanda onun milletiyle güçlü bir bağıydı.
“Siyasetle uzun yıllar boyunca uğraşan herkes bilir ki bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Milletin gönlünde yer etmeden böyle bir başarı elde edilemezdi.
“Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan, bu tarz siyasetin sembolü haline gelmiş bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek, onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir.”
Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel de törende aile adına konuşma yaptı.
Şevket Demirel, “Gerçekten demokrasi ilkeleriyle atılan temeller bugün çok daha iyi ve verimli seviyelere ulaşmıştır. Seveni olsun olmasın, Süleyman Demirel, toplumun eğitim, sağlık, adalet, sanayi, tarım ciğerlerinin hepsine el attı, hepsine ilaç verdi” dedi.
Saygı duruşundan sonra Demirel'in naaşı top arabasına alınarak, kortej eşliğinde Meclis'in Çankaya Kapısı'ndan çıkarılarak cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Camisi'ne götürüldü.
Meclis Çankaya kapısından çıkana kadar korteje CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Bahçeli ve eski Başbakanlardan Tansu Çiller de eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aileye taziyelerini sunmasının ardından, yanında Başbakan Davutoğlu ve Meclis Başkanı Çiçek ile kortejin gidişini kenardan izledi.
Kocatepe Cami'nde Cuma namazına müteakiben cenaze namazı kılındı. Demirel'in cenazesi askeri jetlerin eşlik edeceği, askeri kargo uçağıyla defnedileceği Isparta'ya götürülmek üzere yola çıkartıldı.
Demirel'in naaşı düzenlenecek törenden sonra memleketi Isparta'ya götürülecek ve yarın İslamköy Çalca Tepe'deki anıtmezarda toprağa verilecek./İMC
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.