
Dış ticaret açığı geriliyor
Tüm ihracat içerisinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin payı, ilk kez Avrupa'yı geçmiş durumda.
Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin: -''Tüm ihracat içerisinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin payı, ilk kez Avrupa'yı geçmiş durumda''
Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, temmuz ayı dış ticareti statistiklerine ilişkin olarak, tüm ihracat içerisinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin payının, ilk kez Avrupa'yı geçtiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan 2012 Temmuz ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerini AA muhabirine değerlendiren Girgin, genel olarakdış ticaret açığının beklentiler paralelinde geldiğini ifade etti. İhracat tarafında altının en önemli katkı sağlayıcı olarak yine ön plana çıktığını belirten Girgin,''Çünkü diğer sektörlerde yıllık performansa bakıldığında genel olarak bir düşüş görünüyor. Ülke ayrımına bakıldığı zaman tüm ihracat içerisinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin payı, ilk kez Avrupa'yı geçmiş durumda. Yüzde 40'a ulaştı, Avrupa'nın yüzde 34 olmuş. Bu ilk kez olan bir şey. Tabii burada her ne kadar avro paritesinin etkisi olsa da genel olarak bu bizim ihracat çeşitlendirmesinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Özellikle altınla bu büyüyor'' diye konuştu.
DIŞ TİCARETİ ALTIN İHRACAT VE İTHALATI GÖTÜRÜYOR
İthalat tarafına bakıldığında ise yüzde 1,5 gibi bir daralma görüldüğünü kaydeden Girgin, ''Bir önceki ay yüzde 5'ti bu daralma. Yüzde 1,5'e düşmüş. Bunun da en önemli sebeplerinden biri yine altın. Çünkü 2 milyar dolar gibi bir altın ithalatı olmuş temmuz ayında. Dış ticareti altın geliş gidişleri, yani altın ihracat ve ithalatı götürüyor gibi görünüyor şu an için. Çünkü tüm beklentilerden sapmalar iki kalemdeki oynaklığa göre değişiyor''değerlendirmesinde bulundu.
92 milyar dolar civarında bir dış ticaret açığı beklentisi olduğuna, bunun da cari açık olarak 65 milyar dolar gibi bir rakama tekabül ettiğini dile getiren Girgin, şöyle devam etti: ''Burada bizim için en önemli etkenler petrol fiyatı ve iç talepteki görünüm. Önümüzdeki dönemde politika, biraz iç talep odaklı, büyüme odaklı gidecek gibi görünüyor. O yüzden tabii bu cari açığın üzerine baskı yaratabilecek bir unsur. Petrol fiyatlarının da durumu ortada zaten. Şu an 65 milyar dolar, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 8'i gibi bir rakama tekabül ediyor. Bu şekilde 2012'yi böyle bitirilecek gibi görünüyor.''
DIŞ TİCARETTEKİ DARALMA EĞİLİMİ ÇOK YAVAŞLADI
Girgin, dış ticaretteki daralma eğiliminin çok yavaşladığına dikkati çekerek, ''İlk aylar gibi olamaz. Çünkü yüzde 10 cari açık gibi bir rakamdan alınan önlemlerle aşağıya çekildi. Büyüme hızı bu anlamda yüzde 3-4'e çekildi. İlk 6 ayda çok ciddi bir baz etkisi vardı, ama şimdi ikinci yarıda biz bu baz etkisini göremeyeceğiz. Çünkü geçen yılın ikinci yarısında başladı önlemler. Cari açığın artık sürdürülemez boyutlara geldiğini gördükten sonra, Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle zaten bir yavaşlama sürecine bir şekilde sokulduğu için ülke, ikinci yarıda aynı trendi göremeyeceğiz. Böyle yüzde 30 dış ticaret daralması falan görmeyeceğiz. Daha yavaş bir şekilde gidecek'' şeklinde konuştu.
Girgin, hem diğer ülkelere ihracatın artırılması hem de özellikle altın ihracatıyla yıl sonu ihracat hedefinin tutturulacağını da sözlerine ekledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.