Dündar ve Gül hakkındaki iddianame kabul edildi
MİT TIR’larına ilişkin görüntüleri yayınladıkları için tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki iddianame kabul edildi. Her iki gazeteci için bir kez ağırlaştırılmış, bir kez de müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve M
MİT TIR'ları haberleri nedeniyle 26 Kasım 2015'te İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki iddianame kabul edildi.
İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'ndan sorumlu Başsavcı Vekili İrfan Fidan tarafından hazırlanarak Selam Tevhid Kumpası davasıyla birleştirilmek üzere İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 473 sayfalık iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı şikayetçi olarak yer almıştı.
Mahkeme, dosyanın ‘Selam Tehvid Kumpası' davası ile birleştirilip birleştirilmeyeceğine duruşma günü karar verecek.
Dündar ve Gül, ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme', ‘devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama', ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen yada tamamen engellemeye teşebbüs etmek've ‘silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme' suçlamalarıyla karşı karşıya.
İki gazeteci, 25 Mart 2016'da hakim karşısına çıkacak.
Ne olmuştu?
29 Mayıs'ta Cumhuriyet'te “İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar” manşetiyle yayınlanan MİT TIR'ları haberi hakkında “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “siyasi ve askeri casusluk”, “gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “terör örgütünün propagandasını yapma” suçlamalarıyla soruşturma başlatılmıştı.
Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu soruşturmayı basın açıklamasıyla duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhuriyet ve Dündar'dan kişisel olarak da şikayetçi olmuş, şikayet dilekçesinde “Devletin menfaatlerini gerçeğe aykırı görüntü ve bilgileri yayınlamak suretiyle hedef alan şüphelinin bu eylemi kesinlikle gazetecilik olarak değerlendirilemez” diyerek Dündar'ın bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapsi cezası ile cezalandırılması istemişti.
Gül ve Dündar, haberin yayınlanmasından altı ay sonra 26 Kasım 2015'te ifadeye çağrılmış aynı gün tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilmişti.
Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliye talepleri ise reddedildi./imc
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.