Hakkari'de 50 kilometrelik güvenlik yolu!
Hakkari'nin İran ile Federal Kürdistan Bölgesi sınırında bulunan askeri karakolların karadan birleştirilmesi amacıyla başlatılan 50 kilometrelik 'güvenlik yolunun' 30 kilometrelik kısmı tamamlandı.
Hakkari İl Genel Meclisi, söz konusu hazırlıklardan duyulan kaygının yer aldığı raporu Hakkari Valiliği'ne sunarken, bölge sakinlerinden İhsan İşbilir, "Barış sürecinde, savaşın durduğu bir dönemde, sistem karakol yapımlarına hız vermiştir"
dedi ve bu yolların askeri operasyonlara hazırlık olduğunu dile getirdi.
"Demokratik çözüm" süreciyle birlikte İran ve Federal Kürdistan Bölgesi sınırında bulunan karakolları birleştirmek amacıyla yapımına başlanan yaklaşık 50 kilometrelik "güvenlik yolu"nun büyük kısmı tamamlandı. Bölgede yapılan kalekollar ile ilgili Hakkari İl Genel Meclisi de, kaygılarını bir raporla Hakkari Valiliği'ne sundu. Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Esendere beldesi bölgesinde Yılmaz (Şahı) köyü, Şik Tepesi, Karatepe, Perihan Tepesi, Mendidola Tepesi, Hudut Tabur Piyade Komutanlığı, Çobanpınar (Vargeniman), Kendalok, Şemdinli'nin Kayalar, Katune, Şikeftan, Duri, Harunan karakollarının operasyonlar sırasında eş zamanlı operasyonlara katılması için, karakolları birleştiren ve dağlar arasından geçen kilometrelerce yol yapımı gerçekleştirildi. Hakkari İl Genel Meclisi verilerine göre, bölgede Yüksekova'da Dilimli Barajı'nın DSİ tarafından yapımı da devam ediyor. Şemdinli'nin Bêgoza çayı üzerinde yaptırılan Aslandağı barajı ve 5 kilometre aşağısında Beyyurdu barajları yüzde 90 oranında tamamlandı. Çukurca ilçesinde Çocuk Tepe ve Gölgeli Yamaç adlarıyla iki barajın temeli atılmışken, Hakkari merkezde ise iki adet HES tamamlanarak, faaliyete geçti. Ayrıca Zap vadisinde 5 adet baraj yapımı projelendirme aşamasında.
'Kalekol yapımları endişelere ve tepkilere neden oluyor'
Hakkari İl Genel Meclisi'nin hazırladığı rapora göre, bölgede yapımı devam eden veya biten kalekollar bölgede endişe ve tepkiye neden oluyor. Meclis tarafından raporlaştırılan ve Hakkari Valiliği'ne sunulan raporda, "Meclis'te yapılan görüşmelerde Yüksekova'nın Onbaşılar (Vargeniman) bölgesine 3 yeni kalekol, Dağlıca'ya (Oramar) bir, Gürkavak bölgesine (Şagolord) bir, Büyükçiftlik'e (Xırvata) bir, Esendere mıntıkasına bir, Yüksekova'nın giriş ve çıkışına da birer adet olmak üzere 2 kalekolun inşaatlarına başlanmış ve bir kısmı bitirilmiştir. Bunun yanında daha önce yapılan karakollar da fiilen devam etmektedirler" ifadelerine yer verildi. Raporda yurttaşların konu hakkındaki tepkilerine ise, şu şekilde yer verildi: "Köylerimizde doğru dürüst okul, yol, sulama ve içme suyu bulunmadığı halde ve bu konuda defalarca müracaatta bulunmamıza rağmen sadaka gibi bir ödenek gönderilmekte, o ödenek ise ihtiyaç duyduğumuz hizmetin yüzde 10'unu bile karşılamazken, bu karakollar için bir çırpıda harcanan milyonların kaynağı nerede temin edilmektedir. Bu kaynağın yarısı dahi hizmet amaçlı gönderilse bütün sorunlarımızın hallolacağı aşikârdır. Ayrıca çevremizin bu kadar ciddi şekilde ablukaya alınması bizleri tedirgin etmektedir bu nedenle İl Genel Meclisi vasıtasıyla yetkililere çağrımız bu tedirginliğimizi sonlandırmaları ve bu ödeneklerin bizim yerleşim alanlarımızın iyileştirmesi için hizmet amaçlı olarak kullanılmasıdır."
'Halkın parasıyla dağlar arasında güvenlik yolu yapılıyor'
Bölgedeki aşırı askeri hareketlilik çerçevesinde, Şemdinli-Yüksekova ve Esendere bölgesindeki karakolların ulaşımını sağlamak için İspiriz dağları arasından Şemdinli'ye bağlı Dıman köyünden, Yüksekova'nın Esendere beldesine kadar dağlar arasında kilometrelerce yol yapıldı. Şemdinli'den Şıkeftan köyüne kadar 50 kilometrelik "güvenlik yolu" yapılırken, Yüksekova'nın Rahmo tepesine iki noktadan, Bısıtkı, Yüksekova'ya bağlı Oremar ile Şemdinli'de bulunan onlarca karakola yeni yollar yapıldığı belirtildi. Yol yapımı sırasında başta ceviz ağaçları, meyve ve bağ bahçelerin zarar gördüğü belirtilirken, Yüksekova'ya bağlı Dara köyünden, Ağaçlı (Aylava) köyüne kadar 30 kilometrelik "güvenlik yolu"nun yapımı da devam ediyor.
'Halka faydası yok'
Mevcut yolları göz ardı eden ve dağlar arasında yeni yol yapımlarının bölgeyi ablukaya almak amaçlı olduğunu söyleyen İhsan İşbilir adlı yurttaş, "Barış sürecinde, savaşın durduğu bir dönemde, sistem karakol yapımlarına hız vermiştir. Göründüğü gibi bu yeni yapılan yol ne köy yoludur ne de halk amaçlı yapılan bir yoldur. Şemdinli ile Yüksekova sınır hattındaki karakolları bir birine bağlayan bir yoldur. Halka faydası olmadığı gibi halkın zararına olan bir yoldur. Bu yol güvenlik yolu ve operasyonel amaçlı kullanılacak bir yoldur. Bu yollara milyarlarca para harcanmıştır. Bu paranın da halkın cebinden çıktığı hepimizce bilinmektedir. Bizim paramızla açık cezaevine çevrildik" dedi. DİHA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.