Hakkari'de taşeron işçileri haklarını arıyor
Hakkari Karayolları 114. Şube Şefliğinde çalışan taşeron işçileri kazandıkları mahkemelere rağmen kendilerine kadro verilmemesine tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı.
Karayolları 114. Şube Şefliği'nde çalışan Türk-İşe bağlı Yol -İş'e üye 47 taşeron işçisi, kendilerine kadro verilmemesine tepki gösterdi. Karayolları bahçesinde basın açıklamasını okuyan Türkiye Yol İş Sendikası Van 1. Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl Yıldırım, zorlu kış şartlarında gecelerini gündüzlerine katarak fedakarla çalışan işçilerin kadro verilmemesine tepki gösterdi.
Yıldırım,Bu kış şartlarında sıfırın altında 20 derecede Yüksekova'da, Bahçesaray da, Başkalede, Saray'da, Ağrı'da, Kağızman'da, Dogubeyazıt'ta kar mücadelesi veren işçileri, tünel ve baraj inşaatlarında çalışan emekçileri, köylere yol, su götürmek için gecesini gündüzüne katan fedakâr işçilere sahip çıkıyoruz. Bugün on binlerce karayolları çalışanları tedirgin, mutsuzdur, endişe içindedir. Biz anayasa ve yasalarda yer alan sendikalara serbestçe üye olma hakkımızı kullandık. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kuruluşundan beri sendikal örgütlülük var olmuştur. Dahası Türkiye Yol İş Sendikası bu kurumda çalışan emektarlar tarafından kurulmuş ve bugüne getirilmiştir.
DAYANAĞIMIZ ANAYASA VE YASALARDIR
Yıldırım,Buna rağmen son yıllarda taşeron işçi uygulaması olağandışı biçimde on binlere yaklaştı. Hem tüm çalışanlar huzursuz oldu hem de sendikasız ve sosyal haklardan yoksun taşeron işçiler huzursuzdu. Bir işçi sendikası olarak bu huzursuzluğa haksızlığa ve adaletsizliğe seyirci kalamazdık. Nihayet 2010 yılında konuyu etraflıca bir kez daha değerlendirdik. İşçilerle defalarca toplantılar yapıldı.
Eğitim çalışmaları yaptık ve örgütlenmeyi başlattık. Dayanağımız anayasa ve yasalardı. Yasal ve evrensel bir insan hakkı olan sendikalaşma hakkımızı kullandık. Genel Müdürlüğe başvurarak üyelerimizin mevcut toplu iş sözleşmesinden yararlanmasını istedik. Kurum işçilerin kendi işçisi olmadığını belirterek başvurumuzu reddetti.
Türkiye Yol İş Sendikası hukuk yolundan ayrılmadı. İlk elde 6400 üyemiz adına davalar açtık. Binlerce üyemiz mahkemelere gelerek tanıklık ettiler. Ve bu mahkemelerin tamamını kazandık. Karayolları Genel Müdürlüğü bunu da kabul etmedi ve kararları temyiz etti. Türkiye Yol İş Sendikası sabır yolunda ayrılmadı.
6 BİN 400 ÜYEMİZ DAHA DAVA AÇTI
Dosyalar son karar makamı olan Yargıtaya gitti. 2011 yılının Ekim ayından beri Yargıtay da karar vermeye başladı. 6400'ü aşkın işçinin takmamanın kararları açıklandı. Yargıtay adına taşeron işçisi denilen, taşeron işçisi diye isimlendirilen işçilerin işe ilk girişlerinden itibaren Karayolları Genel Müdürlüğü işçisi olduklarına kesin olarak karar vermiştir.
Bu durumda demokratik teamüllere göre yapılması gereken tek bir iş vardır. Karayollarının içsi olduğu kesinleşen işçilerin Yargıtay kararı ışığında belirlenen haklarının verilmesidir. Yani kadrolarının verilmesidir. Kısaca Yargıtay kararına uygun olarak adaletin tecelli etmesidir.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İSTEMİ YASAL BİR HAKTTIR
İki yılı aşkındır bu gerçekleşmiyor. Kararın gereğini yapması gerekenler topu birbirlerine atıyorlar. Yargıtay kararı uygulanmıyor. Bu tek başına hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlalidir. Her geçen gün demokrasimize verilen zarar büyümekte, yasalara ve uygulayıcılarına güven sarsılmaktadır. Sendika olarak diyalog yolunda kopmamak için azami gayret harcıyoruz. Ama sabrımızın da bir sonu olduğunun göstergelerinden biri başlangıç olarak işte bu basın toplantısıdır.
Karayollarının geçici işçi durumunda olan işçilerin örgütlenmesi ve toplu iş sözleşmesinden yararlanmaları istemi yasal ve haklı bir taleptir. Buradan kurum, bakanlık ve hükümete sesleniyorum. Yargıtay kararının gereğini yerine getiriniz. Hukuk devleti ilkesi anayasal bir ilkedir. Gereğinin bir an önce yapılması gerekiyor şeklinde konuştu. Açıklamaya Yol İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Fikret Çiftçi, sendika üyeleri ve çok sayıda taşeron işçi katıldı./İHA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.