Hakkarili vatandaş 'hibrid anjiyo' ile sağlığına kavuştu
Hakkari Devlet Hastanesinde 'hibrid anjiyo' yöntemiyle 53 yaşındaki vatandaş sağlığına kavuştu.
MUSA DÜZENCİ / YÜKSEKOVAGÜNDEM
Hakkari Devlet Hastanesi’nde görevli Operatör Dr. Doğan Yetüt, yaptığı yazılı açıklamada, her iki bacağında yürüme ve ağrı şikayetlerinin yanı sıra hipertansiyon ve koroner arter hastalığı bulunan 53 yaşındaki bir hastayı takip ettiklerini söyledi.
Doktor Yetüt Açıklamasında, “Son yıllarda damar hastalıklarının tedavisinde geleneksel yöntemlere ek olarak tercih edilen hibrit ameliyatlar, Türkiye'de önemli bir tıbbi gelişimi temsil ediyor. Hibrit yöntemler, açık cerrahi ve anjiyo işlemlerini birleştirerek daha karmaşık vakalara müdahale etme avantajı sunuyor ve bu alandaki başarılar giderek artıyor. Hibrit ameliyatlar, hasta iyileşme süreçlerini hızlandırarak ve daha az invaziv bir tedavi yaklaşımı sunarak, hastalara daha kısa sürede sağlıklarına kavuşma fırsatı tanıyor.Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin sağlık sektöründeki kilit rolünü güçlendirmek adına neredeyse tüm yeni kurulan hastanelerde hibrit ameliyathaneler oluşturarak önemli bir etki yaratmıştır. Tedavi planlaması, hastanın mevcut hastalıkları ve damar lezyonları baz alınarak hastaya özgü yapılır” dedi.
“HASTA ŞİFA İLE TABURCU EDİLDİ”
Yetüt,”Bizim hastamız 53 yaşında erkek hasta her iki bacağında yürümekle ağrı şikâyetleri vardı. Hastanın aynı zamanda hipertansiyon ve koroner arter hastalığı mevcut olup kardiyoloji birimi tarafından takip edilmektedir. Daha önce başka merkezlerde böbrek taşı nedeniyle sol böbreği ameliyatla alınmış (nefrektomi), ayrıca damar hastalıkları nedeniyle karındaki aort damarından her iki kasığa uzanacak şekilde sentetik damar kullanılarak baypas ameliyatı olmuş. Hastanın muayene ve yapılan tetkikler sonucunda her iki kasıktan bacağa giden damarlarda tıkanıklık olduğunu tespit ettik. Hastanın mevcut riskli hastalıkları ve damar yapısını değerlendirerek hastaya hibrit ameliyat planladık. Sağ bacağındaki damar tıkanıklığının anjiyoya uygun olmadığını ve ameliyatla açılabileceğini ve diğer bacağın anjiyo için uygun olduğunu değerlendirip karar verdik. Daha hızlı ve daha az komplikasyon için her iki bacağa aynı seansta hastayı uyutmadan belden uyuşturarak, hasta ile iletişim halinde önce ameliyata alınıp sağ bacağına sentetik damar ile baypas yaptıktan sonra hasta, ameliyathane ile bitişik olan anjiyo birimine alındı. Hastanın diğer bacağına kesi yapmadan böbrek için zararlı olan kontrast ilacını daha az vererek kapalı olan diğer bacağındaki damarı anjiyo ile açtık. İşlem sonrası hasta yoğun bakım ihtiyacı olmadan kalp ve damar cerrahisi servisine alındı. 2 gün serviste takip edildikten sonra herhangi bir komplikasyon yaşanmadan hastanın şikayetleri tamamen geçerek hasta şifa ile taburcu edildi”
“HASTAMIZI BAŞKA BİRİMLERE SEVK ETMİYORUZ”
Yetüt son olarak,”Hakkari’de ameliyathane ve anjiyo ünitemiz imkanları sayesinde kalp cerrahisi dışındaki bütün damar hastalıklarını tedavi etme şansı buluyoruz. Hiçbir hastamızı başka birimlere sevk etmiyoruz. Çalışmalarını yürüttüğümüz çok yakın zamanda kurmayı planladığımız kalp merkezi ile kalp cerrahisi ihtiyacı olan bütün hastaları merkezimizde ameliyatını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca hastanemizde kurulacak olan kalp merkezi birimi ile hibrit ameliyathane zeminlerinin kurulması ve geliştirilmesini hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.