HDP'li Beştaş, o yasa tasarısını Meclis'e taşıdı

HDP'li Beştaş, o yasa tasarısını Meclis'e taşıdı

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, silah kullanmada yetki aşımı”, “işkence” ya da “kötü muamele”yle suçlanan askerlerin yargılanmasını Bakanlık ve Başbakanlık iznine tabi tutan yasa tasarını Meclis gündemine taşıdı.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Mili Savunma Bakanlığı tarafından kamuoyuna yansıyan ve bölgede görev yapan askeri personellerin işlediği suçlarda yargılanmasının önünü kapatan tasarıyı, Meclis gündemine taşıdı.

Beştaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapan askerlerin yargılamasında; silah kullanma yetkisini aşma, işkence, kötü muamele gibi konularda suçlanmaları halinde Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın izni ile yargılanmaları mümkün olacaktır. Edinilen bilgilere göre hâlihazır da Adalet Bakanlığı'na da sunulduğu ifade edilen bu tasarıda er ile subay ayrımının kaldırıldığı ve böylelikle er-subay ayrımı olmaksızın tüm TSK mensuplarının resen soruşturulamayacağı ancak izne bağlı olarak yargılanabilmeleri öngörülmüştür" dedi.

Beştaş, Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"* Kamuoyuna yansıyan Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısından haberdar mısınız? Tasarı Bakanlığınıza sunulmuş mudur?

* Bakanlığınıza sunulduğu ifade edilen tasarının kapsamı nedir? Hangi kanunlarda değişiklik yapılması öngörülmektedir?

* Tasarıya dair Bakanlığınızın görüşü nedir?

* Tasarı kapsamı itibariyle geçmişe etkili olacak mıdır?

* Asker kişilerin silah kullanma yetkisini aşma, işkence, kötü muamele gibi insanlığa karşı suçlarda yargılanmalarının engellenme gerekçesi nedir? Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olan bu yasal düzenlemenin dayanağı var mıdır? Nedir?

* Hâlihazırda faili meçhul davalarından yargılanan sanıklar hakkında verilen beraat kararlarının alt yapısı bu yasal düzenleme ile mi sağlanacaktır? 

* Şayet halihazırda asker kişilerin Doğu ve Güneydoğu illerinde silah kullanma yetkisini aşma, işkence, kötü muamele gibi eylemlerini suç olarak görüyor musunuz? Asker kişilerin silah kullanma yetkisini aşma, işkence, kötü muamele gibi eylemleri suç ise neden halihazırda yargılanmamaktadırlar? Eğer asker kişilerin bu eylemleri suç değil ise neden bu yasa tasarısına ihtiyaç duyulmuştur?

* Bahse konu yasa tasarısının içerik itibariyle askerler dışındaki diğer kolluk ve kamu görevlilerini kapsamasına dönük bir çalışma gündeminizde olacak mıdır?

* Soruşturulması izne bağlı tutulan silah kullanma yetkisini aşma, işkence, kötü muamele gibi bireyin 'yaşam hakkına' yönelik suçların yargılanmalarının engellenmesi Anayasa ve uluslararası sözleşmeler bağlamında hukuka ve hukuk devleti ilkesine aykırı değil midir?" 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.