İsim isim işadamlarının uçak modelleri

İsim isim işadamlarının uçak modelleri

Ünlü işadamları Fenerbahçe-Benfica maçı için uçaklarını hangardan çıkaracak.

A+A-
Galatasaray - Real Madrid maçında yaşanan tablo Fenerbahçe- Benfica maçında da tekrarlanıyor. Fenerbahçe'nin UEFA Kupası yarı finalindeki rakibi Portekizli Benfica'ya karşı takımlarını desteklemek için sarı- lacivertli renklere gönül veren yüzlerce taraftar acentelere koştu.

BİLET FİYATLARI EL YAKIYOR

Ancak bilet fiyatlarının 3 bin 200 liraya fırlaması ve tüm biletlerin kısa zamanda tükenmesi üzerine taraftarlar farklı arayışlara girdi. Taraftarın bir bölümü charter seferler için havayolu şirketlerinin kapısını çalarken, bir bölümü de özel jet kiralayarak Fenerbahçe'ye destek vermeye hazırlanıyor. Özel jet kiralamak isteyen taraftar adam başı 3500 euroyu gözden çıkarmak zorunda. Zira 8 kişilik özel jet için gidiş-dönüş istenen tutar tam 30 bin euro.

YERDE DURMASI MASRAF

Vatan gazetesinin haberine göre; Türkiye'de şu anda 100 özel jet var. Bunların üçte biri özel organizasyonlar için kiraya veriliyor. Plures Air Genel Müdürü Cenk Gökan, "Hangarda bekleyen uçağın yıllık bakım, hizmet ve personel giderleri 400 bin euro civarında. Yani hiçbir şey yapmasa bile uçağın günlük bin 100 euro masrafı var. Bu nedenle birçok işadamı ve sanatçı uçağını 'Hava Taksi' olarak kiralıyor. Mesela Acun Ilıcalı jetini kiraya veren ünlü isimlerden birisi. Yine Türkiye'nin önde gelen holdinglerinin patronları da 'uçak boş duracağına çalışsın' diyerek uçağını kiraya veriyor. Bu sayede uçağın maliyetlerini de aşağıya düşürüyor" dedi.

İşadamları jetlerini ihtiyaçlarına göre alıyor. Yurtdışında işleri olan işadamları uzun mesafe uçabilen uçakları tercih ederken, yurtiçinde faaliyet gösteren işadamları daha çok ufak jetleri tercih ediyor.

İşe isim isim işadamlarının uçak modelleri;

HAVA TAKSİ ŞİRKETİ KURUYORLAR

İşadamlarının uçakları iki ayrı kategoride tasnif ediliyor. 'Genel Havacılık' ruhsatı alan işadamları uçaklarını sadece şahsi işlerde kullanabiliyor. Bu uçaklar başkalarına kiralanamıyor. Ancak yurtdışına çok sık çıkmayan patronlar açısından hangarda bekleyen uçak ciddi masraf demek. Bu sebeple çoğu işadamı 'hava taksi' şirketi kurarak, kendi kullanmadığı zamanlarda uçaklarını başkalarına kiralıyor. Ayrıca bazı işadamları sahip olduğu uçak veya hava araçlarını bir 'hava taksi' şirketi çatısı altında işletebiliyor.

ACUN 7 MİLYON DOLARA JET ALDI

Ünlü tv yapımcısı Acun Ilıcalı özel jet sahibi isimlerden birisi. Ilıcalı, Cessna Citation XLS markalı özel jetini iki sene önce satın almıştı. Fabrika çıkış fiyatı 12 milyon dolar olan uçağı Ilıcalı, ünlü işadamı Nihat Özdemir'den 7 milyon dolara almıştı. Son dönemde ve sanat dünyasının gözdesi haline gelen jetlerin satışında adeta patlama yaşanıyor. 2002 yılında 10 olan özel jet sayısı aradan geçen 10 yılın sonunda bugün 100'e ulaştı. Bu yıl patronlar filosuna 10 yeni jet daha katılacak. Tosyalı Grubu 2 jet birden alırken, Palmali Grubu da filosunun 1 uçakla güçlendirecek.

JETLERE OLAN TALEP ARTTI

Özel jet kiralamanın en yaygın olduğu bölgeler Ortadoğu, Kafkasya ve Doğu Avrupa. Araplar, Azeriler, Kazaklar ve Rusların özel jetle seyahat etmeyi tercih ettiğini anlatan Cenk Gökan, "Türkiye'ye son yıllarda turizm ve sağlık alanında ciddi bir ilgi var. Vizelerin kalkmasıyla çok sayıda yabancı Türkiye'ye gelmeye başladı. Bu da jetlere olan talebi artırıyor" dedi.

YUNANLILAR KUYRUKTA

Ekonomik krizin pençesindeki Yunanistan'da çok sayıda işadamının özel jeti olduğunu anlatan Plures Air Genel Müdürü Gökan, "Avrupa'da şu anda en fazla kiralık jet Yunanistan'da. Yunanlı işadamları kiralama işlemlerine son derece sıcak yaklaşıyor. Bu nedenle Türk havacılık şirketlerinin en kısa zamanda uçak temin edebildiği ülkelerin başında artık Yunanistan geliyor" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.