'işkence var' diyen avukata soruşturma
Adana'da, bir kadın müvekkilinin gözaltında polisler tarafından dövüldüğünü ve işkence gördüğünü açıklayan Avukat Evin Bağçeci hakkında Emniyet'in şikayeti üzerine inceleme başlatıldı.
Adana'da geçen 23 Ağustos'ta bir grubun "öz yönetim" ilan etmesi sonrası çıkan gösterilerde 25 yaşındaki Figen Şahin ve üç kişi gözaltına alındı.
Avukat Evin Bağçeci bir gün sonra Terörle Mücadele Şubesi'ne giderek, Şahin ile görüştü. Avukat Bağçeci, görüşmeden sonra basına açıklama yaparak, Şahin'in gözaltında işkence gördüğünü savundu.
Bağçeci, Şahin'in aktardığına göre; müvekkili ve üç kişiye TEM Şubesi'nde kaldıkları gece boyunca işkence edildiğini, getirildiği Mehmet Ali Aslan Polis Merkezi'nde üzerlerine köpeklerin saldırtıldığını, sekiz polisin üzerine çıkıp kendisini dövdüğünü, genital bölgesine tekmelerle vurulduğunu ve gördüğü şiddet nedeniyle kalbinin sıkıştığını iddia etti.
Avukat Bağçeci'nin açıklaması, 26 Ağustos'ta Özgür Gündem gazetesi ve bir internet sitesinde yayınlandı. Bu arada, Adana'da görev yapan 16 avukat aynı işkence iddiasına ilişkin 1 Eylül'de savcılıkta suç duyurusunda bulundu. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da iddiayı meclis gündemine getirdi.
EMNİYET AVUKATI ŞİKAYET ETTİ
Ne var ki Adana Emniyeti de aynı gün savcılığa başvurarak, avukat Bağçeci'yi şikayet etti. Bunun üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, yasa gereği soruşturma açabilmek amacıyla Adalet Bakanlığı'na izin başvurusunda bulundu. Bakanlığa bağlı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ise "gerçekte işlenmediğini bildiği halde işkence iddiasını kamuoyuna açıkladığı gerekçesiyle" soruşturma izni verdi. Bunun üzerine Bağçeci ifadeye çağrıldı.
Bağçeci, yaptığı açıklamada, avukatın suç ihbarı yapmasının bile suç haline getirildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Soruşturması devam eden dosyada mağdur bir kadının yaşadığı vahim olayları basınla paylaşmak ne zamandan beri suç teşkil etmektedir? Figen Şahin yaşadığı vahim olayı savcılık huzurunda ayrıntılı şekilde dile getirmiş olup şikâyetçi olduğunu bildirmesine rağmen savcılık hiçbir girişimde bulunmamıştır. İşkence gibi bir insanlık suçunu ihbar etmek hem bir hukukçu, hem kadın olarak, hem de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler sebebiyle bir vatandaş olarak görev ve haktır. Savcılığın biz avukatları hedef göstermek yerine olayın asıl faillerini bulmalarını ve olayı aydınlatmalarını temenni etmekteyiz."
İSMAİL SAYMAZ / RADİKAL
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.