'KCK' Şemdinli davasında tahliye yok

'KCK' Şemdinli davasında tahliye yok

BDP Şemdinli İlçe Örgütü yönetici ve üyelerinin yargılandığı, 5'i tutuklu 6 sanıklı 'KCK' Şemdinli davasında 22 aylık tutukluluk süresine rağmen mahkeme heyeti kimseyi tahliye etmedi.

A+A-

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 16 Eylül 2011 tarihinde "KCK" operasyonu adı altında yapılan ev ve işyeri baskınlarında tutuklanan BDP Şemdinli İlçe Örgütü yönetici ve üyelerinden 6'sının yargılandığı davanın 7'nci duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada tutuklu 5 sanık ve avukatları hazır bulunurken, BDP Şemdinli İlçe Örgütü yöneticileri ve aileler de duruşmayı izledi. Tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yapan Kürt siyasetçiler, kendilerinin 22 aydır sudan sebeplerle, somut, hukuki deliller olmadan tutuklu olduklarını, bu tutukluluk süresince hem kendilerinin hem de ailelerinin mağdur edildiğini dile getirdi. Son dönemlerde "KCK" dosyalarının çoğunda, suç olarak istinat edilen faaliyetlerin hiçbirinin suç olmadığının mahkeme heyetlerince kabul edilip, tutukluların serbest bırakıldığını hatırlatan Kürt siyasetçiler, kendi dosyalarından da söz konusu gizli tanık ve telefon tapelerinin hala 22 aydır çözülmemiş olmasının dosyanın hukuki bir gerçekliğinin olmadığını ispat ettiğini kaydetti. Kürt siyasetçiler, tahliye edilmeleri gerektiğini belirtildi.

Dosya kapsamında yargılanan Şahap Sevik ve Mirpenç Uysal'ın avukatı Dinçel Aslan, 2 yıla yakın bir süredir devam eden dava kapsamında sanıkların ve ailelerinin mağdur edildiğini belirtti. Yargılamanın artık hukuki boyutunu yitirdiğini ifade eden Aslan, "İki yıldır tapeler ve gizli tanık beyanları çözülecek, getirilecek, sunulacak diye insanlar büyük bir mağduriyete maruz bırakıldı. Tutuklanan insanların hepsi siyasi bir parti olan BDP'nin yöneticileri ve seçilmişleridir. Bu insanlara suç olarak istinat edilenler aslında siyasi bir partinin faaliyetleridir. Bir mahkeme siyasi bir partinin faaliyetlerini yargılayamaz, bu hukuki değildir. Eğer mahkeme 22 aydır gizli tanık ve telefon tapelerini çözemiyorsa bu başlı başına bir hukuksuzluktur" dedi. Aslan, gelişen çözüm sürecinin ruhuna uygun olarak iki yıldır mağdur edilen tutukluların bir an önce bırakılması gerektiğini dile getirdi.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Gizli tanık ifadelerinin tekrardan alınarak, tapelerin çözülmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 24 Eylül'e erteledi. / Evrensel

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.