KESK Toplu Sözleşme ve eylem takvimini açıkladı
KESK, 2016-2017 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşme taleplerini ve eylem programlarını Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2016-2017 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşme taleplerini ve eylem programlarını Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.
KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen tarafından yapılan açıklamada, AK Parti Hükümeti'nin 2015-2017 Orta Vadeli Mali Plan'a (OVMP) göre 2016 için TÜFE yüzde 5, büyüme yüzde 5 öngördüğü, bütçe büyüklüklerine bakıldığında 2016 için bütçenin yüzde 7 civarında artacağı, personel ödeneklerinin yüzde 8 civarında artacağı öngörüldüğünü ifade etti.
Yeni personel alımları düşünüldüğünde AK Parti'nin memurlara yapacağı maaş zam oranı şimdiden belli olduğunu kaydeden Özgen, “AKP'nin hazırladığı OVMP'de 2016 ve 2017 yılları için yüzde 5 ile 7 arasındaki bir zam oranı öngörülmektedir” diye belirtti.
Hükümetin kurulmadığını ve programının açıklanmadığını ifade eden Özgen, bu nedenler Toplu Sözleşme görüşmelerinin Eylül ya da Ekim aylarına alınması talep ettiklerini söyledi.
Toplu Sözleşme talepleri
KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, Toplu Sözleşme görüşmeleri taleplerini şöyle sıraladı:
* Bugün itibariyle en düşük maaş alan kamu emekçisi (13. Derecenin 1. kademesindeki hizmetli), maaş + ek ödeme olarak toplam 2323 TL almaktadır. Konfederasyonumuzun hesaplamalarına göre dört kişilik bir aile için Temmuz 2015 itibariyle kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç bu miktar 2900 TL'ye yükseltilmelidir.
2900 TL, AKP iktidarı boyunca en düşük maaş alan kamu emekçisinin reel kayıpları ve enflasyon karşısındaki maaşının erimesine denk gelen %25 artışa karşılık gelmektedir.
Bununla birlikte kamu emekçilerine kira yardımı olarak aylık 395 TL, aile/eş yardımı aylık 290 TL, çocuk yardımı 232 TL, asgari ücret tutarında yılda iki ikramiye ve ulaşım için aylık abonman bilet ücreti ödenmelidir.
* 4688 sayılı yasa ILO NORMLARINA ve AİHM kararlarına göre düzenlenerek, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı tanınmalıdır.
* Özelleştirilmeler durdurulmalıdır. Sözleşmeli, taşeron esnek kuralsız çalışma yasaklanmalı, 4/b, 4/c kadroya alınmalı, herkese güvenceli iş ve gelecek sağlanmalıdır.
* Ayrımsız tüm çalışanları kapsayan yeni bir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası yapılmalı, Meslek hastalıkları tanımlanmalıdır.
* Kamu ve özel sektör dâhil tüm çalışanların ücretlerinin asgari ücret tutarındaki kısmı vergiden muaf tutulmalı, üzerindeki miktar için vergi kesintisinin en alt sınırına sabitlenmelidir.
* Tüm ek ödemeler emekliliğe ve emekli aylığına yansıtılmalıdır. Çalışanlara verilen promosyon tüm emeklilere de verilmelidir.
* Anayasa Mahkemesinde kazandığımız otuz yılı aşan hizmetler için ikramiye ödenmesi kararının ilgili tarihten önce emekli olanları da kapsayacak şekilde yasal düzenleme yapılmalıdır.
* TİS sonuçlarından etkilenen emeklilerin de toplu sözleşme masasında temsiliyeti sağlanmalıdır.
* Kamu emekçilerine siyaset yapma yasağı kaldırılmalıdır.
*Ek ödemeleri düzenleyen 666 Sayılı KHK ile yaratılan ücret adaletsizliği ve mağduriyetler giderilerek, aynı unvanda farklı kamu kurumlarında çalışan tüm kamu emekçilerine eşit ücret ödenmelidir.
* Başta öğretmenler olmak üzere lisans mezunu tüm kamu emekçilerinin ek göstergeleri 3600'e, önlisans mezunu olanların 3000'e çıkarılmalı, ek gösterge adaletsizliğine son verilmelidir.
* Kadrolaşma, sürgün, rotasyon, soruşturma, mobbing, mülakat gibi ayrımcılık yaratan bütün uygulamalara son verilmelidir.
* İstihdam, terfi ve unvan değişikliklerinde cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır.
* Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılık, mobbing, baskı ve şiddete son verilmeli, uygulayanlar hakkında etkili cezai yaptırımlar getirilmelidir.
* En az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ücretsiz nitelikli anadilinde hizmet verecek kreş ve bakımevleri açılmalıdır.
* İdarenin kamu emekçileri üzerinde çeşitli yöntemlerle uyguladığı baskılar son bulmalı, ayrımcı politikalardan vazgeçilerek özgür örgütlenme ortamı sağlanmalıdır.
* Kamu hizmetleri herkese parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde olmalıdır. Kamu hizmetleri işletmecilik esaslarına göre değil, toplumsal fayda gözeterek sağlanmalıdır.
* AKP-MEMUR SEN Toplu Satış Sözleşmesi sonucu olarak kamu emekçilerinin 2014 yılı için alamadıkları enflasyon farkından kaynaklı kaybı karşılanmalıdır.”
Eylem takvimi
Toplu Sözleşme görüşmeleri sürecinde hak gasplarına karşı mücadeleye yükselteceklerini ifade eden Özgen, eylem takvimlerini açıkladı.
* Gücünü işyerlerinden ve örgütlü mücadeleden alan Konfederasyonumuz 29 Temmuz Çarşamba günü işyerleri önünde yapılan basın açıklamalarıyla birlikte TİS masaları kuracaktır. İşyerleri önlerinde kurulacak TİS masaları 31 Temmuz Cuma gününe kadar devam edecektir.
* İşyerinde çalışanlara ve merkezi yerlerde halka dönük ayrı ayrı bildiriler dağıtılacaktır.
* Kadın taleplerinin TİS masasında yok sayılmasını reddediyoruz. İşyerlerinde kadın TİS taleplerinin görünür ve etkin kılınması amacıyla işyerlerinde kurulacak TİS masalarından biri mor masa olacak ve özgün kadın taleplerimiz dillendirilecektir.
* Toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 3 Ağustos Pazartesi günü Çalışma bakanlığı önünde yapılacak merkezi eylem için, KESK Genel Meclisi üyeleri, KESK'e bağlı sendikalarımızın şube ve temsilciliklerindeki yürütme, denetleme ve disiplin kurulu üyelerimiz başta olmak üzere tüm üyelerimiz Ankara'da olacaklardır./İMC
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.