Kışın vazgeçilmezi patates tezgahlarda
Havaların soğumasıyla kış hazırlıklarına başlayan Yüksekovalılar, ilçede üretimi yapılmayan ancak çevre illerden kamyonlarla ilçe merkezine getirilerek satılan patatesleri depolamaya başladı.
YÜKSEKOVAGÜNDEM
YÜKSEKOVA - Her yıl kış mevsiminde büyük rağbet gösterdikleri patatesleri çuvallarla evlerine taşıyan vatandaşlar, besin değerinin yüksek ve kış koşullarına dayanıklı olması nedeniyle kış aylarında en çok tüketilen sebze oluyor.
Bitlis'in Ahlat ilçesi ile Nevşehir, Niğde ve Ağrı'da yetiştirilen ve kamyonlarla ilçeye getirilen tonlarca patates, ilçe merkezindeki cadde ve sokaklarda satışa sunuluyor.
Patates üretimi yapılmayan ilçede, sonbahar mevsiminde çevre illerden getirilen patatesin cadde ve sokaklarda satışa sunulduğunu söyleyen Patates satıcısı Emrah Çelik,"Her sene, son bahar'da tırlarla ilçeye patates getiriyoruz. bu yıl geçtiğimiz yıllara göre satışlar az olsada ürenler yine elimizde kalmıyor. Bizim gibi bir çok insan bu şekilde geçimini sağlıyor. Ekim ayı ile beraber satışlarımız başladı. vatanlaşlarımızın yoğun ilgisi var özellikle köylerde yaşayan vatandaşlar, kışın yolları kardan kapandığı için kilolarca patates stokluyor" dedi.Kışlık yiyeceklerin vazgeçilmesi olduğunu ifade eden patates satıcısı Alper Çelik ise,"İnsanlarımız son baharda aldığı patatesleri evlerinde, tandırevi, bodrum ve depolarda stokluyor. şuan 1,5 liradan satıyoruz ancak kışın bu fiyatlar 2-3 liraya kadar çıkar. Stoklanan patatesler kışın bir çok yemekte kullanılır, ilk bahara kadar tüketiliyor. Nevşehir,Niğde ve özellikle Bitlis'in Ahlat ilçesinde gelen patatese çok ilgi var. günlük yaklaşık 10 ton patates satıyoruz"dedi.400 kilogram patates aldığını söyleyen Avdel Özer," Patatesleri bahar ayına kadar tüketecez, şimdiden almamızın sebebi kışın aldığımızda fiyatlar daha yüksek oluyor. Bu şekilde toplu aldığımızda ve erken aldığımızda uygun fiyata denk geliyor. Kışın soba fırınında kızartılan patatesin vazgeçilmez bir tadı oluyor. yanı sıra birçok yemekte kullanılan patatesin bu kadar tüketiminin fazla olmasının nedeni hem besin değerinin yüksek, hem de depolama süresinin uzun olmasıdır" ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.