'Korucular köy yolunda haraç topluyor!'
Şemdinli'ye bağlı Tuğlu (Tuyi) köyü sakinlerinin köylerine geçişleri sırasında korucular tarafından 'köye giriş parası' adı altında haraç alındığı öne sürüldü.
Tuğlu köyü sakinlerinden Enver Kırmızıgül, "Korucubaşı Hakkı Töre ile adamları köy yoluna kurdukları nokta ile her geçen araçtan 100 TL alıyor" dedi.
Hakkari Şemdinli'ye bağlı, Harunan Karakolu'na 2 kilometre uzakta bulunan Tuğlu (Tuyi) köyü korucu baskısı altında. Harunan Karakolu yanında evi bulunan DYP Hakkari eski Milletvekili Hakkı Töre ve korucu Nedim Töre, Şadi Töre ve Ali Töre'nin karakolun ilerisinde bulunan Tuğlu köyü yolu üzerinden geçen araçlardan haraç aldıkları ileri sürüldü.
'Askerler korucuların yaptıklarını onaylıyor'
DİHA Yüksekova bürosuna gelen ve Tuğlu köyü sakini Enver Kırmızıgül, korucuların mağduru olduğunu söyleyerek, "Ortamın rahatlamasıyla beraber korucular halka zulüm etmeye başladı. 3 günden beri köyümüzün yolunu kesen korucular her geçiş için bizden 100 TL alıyorlar. Harunan köyünde oturan Hakkı Töre, korucu olan Nedim Töre, Şadi Töre ve Ali Töre'nin 5 gün önce toplantı yaptıklarını öğrendik. Yapılan toplantıdan sonra bugüne kadar hiçbir askerin arama noktası kurmadığı köy yolumuzda korucular arama noktası oluşturdular. Köye gitmek isteyen her araçtan 100 TL para alıyorlar. 3 günden beri bu uygulama devam ederken, niye böyle bir şey yaptıklarını sorduğumuzda, 'Yolunuz köyümüzün içinden geçiyor. Bu nedenle bundan sonra köye giriş parası vereceksiniz' dediler. Karakola giderek bu korucuları şikayet ettik. Ancak askerlerin korucuların yanına giderek, 'İyi para alın. Kimseyi affetmeyin, yoldan kalkmayın' dediklerini öğrendik. Köye her gittiğimizde korucular araçlarımızı arıyor, bize baskı uyguluyor. Can ve mal güvenliğimiz yok" dedi.
'Can ve mal güvenliğimiz kalmadı'
Yaşadıkları soruna kamuoyunun duyarlı olması çağrısında bulunan Kırmızıgül, "Koruculuğun kalkmasının talep edildiği bu süreçte, koruculuk bizlere karşı bir baskı aracı olarak kullanılıyor. Zaten tüm ticaret kanallarımız kapanmış. Federal Kürdistan veya İran ile sınır ticareti bitirilmiş. Şemdinli veya Gever'e gidip geliyoruz. Kimimiz yolcu taşımacılığı yapıyoruz, kimimiz hayvancılık, kimimiz de tarımla uğraşıyoruz. Ancak korucuların keyfi ve kanunsuzca yollarımızı kesmesi mal ve can güvenliğimizi tehdit altına almıştır" dedi. / Diha
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.