Köylülerin tarım arazisini sulama çilesi
Yüksekova’ya bağlı Dağlıca Köyü’nde tarım arazilerini sulamak için zorlu bir mesai yürüten köy sakinleri, modern sulama kanalının yapılması için yetkililerden çözüm bekliyor.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesine 56 kilometre uzaklıkta bulunan Dağlıca köyünde yaşayan vatandaşlar zorlu şartlara göğüs germek zorunda kalıyor. Köyde yaklaşık 20 hane bulunurken, yaz aylarında bağ ve bahçesini sahipsiz bırakmak istemeyenler ile beraber bu sayı daha da yükseliyor. Tarım ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan köy sakinleri, yazın ayrı kışın ayrı dertlerle boğuşuyor.
Engebeli tarım arazilerini sulamak isteyen köy sakinleri, ilkel yöntemler ile yapılan sulama kanallarını kullanıyor. Yaklaşık 4 buçuk kilometre uzaklıktan köye uzanan su kanallarının taş, toprak ve ot ile dolması nedeniyle, köylüler hergün ellerine kazma kürek alıp su kanallarını temizlemek zorunda kalıyor.
Sulama şartlarının zorluğunu dile getiren köylüler, modern sulama kanalları için birçok defa başvuru yaptıklarını söyleyip yetkililerden çözüm bekliyor.
"KÖYLÜNÜN TEK İSTEĞİ BU EZİYETTEN KURTULMASI"
Köyün asırlar önce kurulduğunu ve o zaman sulama kanallarının yapıldığını kaydeden köy muhtarı Yakup Pertev, “Bu imkanlar ile tarım arazilerimizi suluyoruz. Defalarca başvuruda bulunduk ama sonuç alamadık. Bizim halimizi görüyorsunuz. Eziyet çekiyoruz. Betonla bir sulama kanalı yapılmasını yetkililerden istiyoruz. Bu suyu sırayla kullanıyoruz. Bir günde 2 kişi faydalanıyor. Yaz aylarında kırk kişi faydalanıyor. Bu da demektir ki 20 günde bir sıra aynı kişiye dönüyor. Meyve ağaçlarımız, tarlamız bayağı zarar görüyor. Her defasında su kanalının içini temizliyoruz. Kanal 4 buçuk kilometredir. Halk arasında Kanya Sülê olarak adlandırılan pınardan geliyor. İçinde taş, toprak, ot ve yabancı maddeler birikiyor. Her Allah'ın günü su kanalını temizleyip onarıyoruz. Modern sulama kanalı yapılırsa tarım ve hayvancılıkta bayağı bir ilerleme olur. Bu suyu hayvanlar için de kullanıyoruz. Köyde çalışmalar nedeniyle her yer toz duman. Haliyle hayvanlar sürekli su içmek zorunda oluyor. Köylünün tek isteği bu eziyetten kurtulması” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.