Kurbanlıklara eziyetli satış

Kurbanlıklara eziyetli satış

Adana'da bayramdan istifade etmek isteyen fırsatçı satıcılar, kurbanlık hayvanları pazarlarda satmak yerine ara sokak ve kaldırımlardaki kafeslere istifledi. Eziyet altında satılan kurbanlık hayvanlar çirkin görüntüler oluştururken, halk sağlığını da tehd

A+A-

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, denetimlerin sağlanması konusunda belediyelere çağrıda bulunurken, vatandaşların ise belediyelerin denetimindeki kurban pazarlarından alışveriş yapmasını tavsiye ediyor.

Kurban Bayramı'na günler kala kazançlarını katlamak isteyen bazı vatandaşlar neredeyse tüm ilçelerde belediyelerin denetimindeki kurban pazarları yerine ara sokaklar ve kaldırımlarda denetimsiz şekilde kurbanlık hayvan satmaya başladı. Seyhan ilçesindeki Kıyıboyu Caddesi'nde geniş kaldırımlarda kurbanlık hayvanlar yüzünden 2 kişi kaldırımda yan yana yürüyemez hale geldi.

Denizli Mahallesi'nin ara sokaklarında çok sayıda kurbanlık hayvanın daracık tel örgülerin arasında adeta istiflendiği görülürken, izinsiz satılan hayvanların sağlık durumları da merak konusu oldu.

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, kurbanlıkların sadece belediyelerin belirlediği satış alanlarında satılabileceğini hatırlatarak, sokak aralarında, mahalle aralarında, kaldırımlarda satış yapılamayacağının altını çizdi.

“Belediyelerin önlem alması engel alması gerekir”

Elverişsiz ortamlarda satışa sunulan hayvanlardan hastalık yayılabileceğine değinen Köse, “Hayvan satış pazarlarına giren her hayvan kontrol altındadır. O yüzden buralardan almak gerekir. Gelişmiş bir ülke düşünün ki ülkemizi bu kategoriye koyarsak her yerde izinsiz kurbanlık satışı doğru ve yasal değildir. Belediyelerin mutlaka önlem alması, engel olması gerekiyor. Bunun mantıklı bir açıklaması olamaz” şeklinde konuştu

“Kontrol altında olmayan hayvanlar merdiven altı”

Kurbanlık hayvan satın almak isteyen vatandaşlara uyarılarda bulunan Köse, şöyle devam etti:

“Kontrol altında olmayan hayvanları merdiven altı gibi düşünün. Sokak arasında olanlar gözetimden geçmez. Bir kurbanlığın nakledilebilmesi için kulağının küpeli olması, aşısının yapılmış olması, sağlık raporu ve nakil raporu gerekir. Bunlar veteriner hekimler tarafından muayene edilmiştir. Hayvan pazarları ya da kurbanlık satış yerlerinde hayvanların refahının yeterli olduğuna dair kontroller vardır. Yemliğin, suluğun ve yeterli alanın olması gerekiyor. Bunlar olmazsa hayvanlar da eziyet çeker. Kurbanlık alırken mutlaka rapor, kulak küpesi, sağlık raporları var mı yok mu diye kontrol etsinler. Vatandaşlar hayvanların uzuvlarının eksik olmadığını da kontrol etsinler çünkü bu hayvanlar kurban olarak zaten değerlendirilemiyor.”

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.