Meclis Başkanı: AK Parti-HDP-MHP ile devam edilebilir

Meclis Başkanı: AK Parti-HDP-MHP ile devam edilebilir

Anayasa çalışmalarının yeniden başlaması için parti liderlerine çağrıda bulunan Meclis Başkanı Kahraman, CHP’nin çekilmesinin ardından çalışmalara 3 parti ile de devam edilebileceğini söyledi.

A+A-

Meclis Başkanı İsmail Kahraman,  Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağılmasının ardından düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Yeni bir anayasa yapılmasının şart olduğunu söyleyen Kahraman, 4 parti liderine çalışmaların yeniden başlaması için çağrıda bulundu.

CHP'nin de çağrıya olumlu yanıt vermesini beklediğini kaydeden Meclis Başkanı, aksi halde çalışmaların AK Parti, HDP ve MHP ile de devam edebileceğini söyledi.

Kahraman'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘Yeni bir anayasa taahhüt edildi'

“1982 Anayasası'nın iç dengeleri sıkıntılara yol açtı. 4 siyasi partinin seçim beyannamelerinde yeni bir anayasa taahhüt edilmiştir. Bu nedenle bazı çalışmalar olmuştur. Anayasa çalışmalarını tekrar ele almak ve yeni bir anayasa taslağının Meclis'e getirilmesi gayesiyle partilere yaptığım davete olumlu cevap verildi.

“Komisyonumuz ilk toplantısını 4 Şubat'ta yaptı. İkinci toplantı 10 Şubat ve üçüncüsü dün yapıldı. İki toplantının gündemi çalışma usüllerinin belirlenmesiydi, esasa geçilmeden komisyon sona erdi. CHP komisyonun kuruluş gayesi dışında ek görevler yüklenilmesi talebinde bulundu.

‘ilk 4 maddenin müzakere edilmemesi'

“Komisyonun adı ve görevi konusunda 3 parti birbirine yakın bir çizgiye gelmişken CHP'nin sayın üyeleri farklı kanaat belirtti ve bu konularda taviz vermeyeceklerini belirtti. Bu konular darbe hukukunun tasfiyesi, ilk 4 maddenin müzakere edilmemesi ve parlamenter sistem dışında başka bir sistemin gündeme getirilemeyeceği hususlarıydı.

“Bundan öte komisyonun isminin “Türkiye'yi Darbe Hukukundan Kurtarma Komisyonu” olmasını istediler. Baştan itibaren görüş birliğiyle hareket etmek durumda olduğumuz için komisyonumuz görevini yerine getiremez duruma geldi. Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek zorundayız. Çözüm üretmeyen sorunun bir parçası olur.

‘AK Parti, HDP ve MHP ile devam edebilir'

“Ortak aklı harekete geçirerek anayasa yapım süreci yeniden ele alınacak ve başarıyla sonuçlanacaktır. Bu nedenle 4 parti genel başkanına yeni bir anayasa yapma yönünde çalışmaların devamı için çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu yanıt vermesini temenni ediyorum. Çalışmalar diğer 3 partinin AK Parti, HDP ve MHP ile de devam edebilir. Yeni bir anayasa yapma sözü veren partilerin bu çağrıya olumlu yanıt vereceğine inanıyorum.

“Henüz usuller konuşulurken bitti çalışmalar, esasa geçilemedi. Başkanlık mı olacak yarı başkanlık mı, parlamenter sistem mi olacak… CHP'nin tavrı esasa yönelikti, henüz usulleri konuşuyorduk. Daha esasa gelmeden usulde tartışmalar kapatıldı. Onlara sıra geldiğinde konuşuruz. Başkanlık sisteminde AK Parti'nin katı bir düşüncesi var.”

Davutoğlu'ndan da çağrı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Bütün siyasi partilere, bu çalışmaların devamı yönünde çağrıda bulunuyorum ve her konunun konuşulabileceği bir çerçeveyi masada tutmamız gerektiğini ifade ediyorum” dedi.

HDP'den açıklama

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağılmasına ilişkin HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, anayasanın herhangi bir boyutunu tartışma dışı bırakmayı demokratik bir yöntem olarak görmediklerini belirterek, “Başkanlığa karşı olmamızla tabular oluşturmayı birbirinden ayırt etmek gerektiğini düşünüyoruz” dedi./İMC

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.