Olimpiyat kadınların ayaklarının altındadır

Olimpiyat kadınların ayaklarının altındadır

Günlük yaşamda aile içi şiddetten cinsel metalaştırmaya kadar büyük bir kıskaçta kalan Türkiye kadınları, kendilerini sporla ifade ediyor.

A+A-
İSTANBUL- Kadın kelimesinin kendisinden bile korkan bir ülkede yaşıyoruz ne yazık ki. Yıllar içerisinde gelenek, kibarlık denen öyle kalıplar oluşmuş ki örümcekler ağlarını çok sıkı şekilde örmüş zihinlerde. Hâlâ sözde ve icraatta şiddetin, ikinci plana atılmanın, hor görülmenin, cinsel metalaştırılmanın kıskacındaki Türk kadını, kendini sporla ifade edebilmenin, özgürlük çığlığını herkese ulaştırmanın peşinde koşuyor. Türkiye"de sözde spor camiası ise kadın demenin neredeyse kimilerince küfür kabul edildiği hatta bazı spor dallarının resmi yönetim organlarının hâlâ reddettiği bir algıya sahip...
Yıllarca kibarlık zannedilen "bayan" kelimesinin yerleştiği "kadın"ın yerini aldığı bir mantıksız jargon oluşmuş resmi dilde de. Gazeteci dostum Alp Ulagay"ın müthiş arşivinden 1987 tarihli efsanevi "Basket" dergisinden rastladığı bir haber ise daha da çarpıcı. 1987"de neredeyse 20 yıllık bir aradan sonra Kadınlar Basketbol Milli Takımı"nın kurulması o günlerin önemli dergisinde dahi şöyle duyuruluyor: “Kız Milli Takımı kuruldu.” Şimdi o Kız Milli Takımı tarihte ilk kez Olimpiyat Oyunları"na gitmenin haklı gururunu taşıyor. Tarihimizdeki en büyük kadın katılım sayısı olan 66 sporcunun içerisinde yer alarak hem de. 1936 Berlin Olimpiyat Oyunları"nda yer alarak bunu başaran ilk Türk kadın sporcular olan Eskrimciler Halet Çambel ve Suat Fetgeri Aşeni"den bu yana geçen 76 senede tek bir kadın sporcuyla katılmadığımız Olimpiyat Oyunları dahi mevcut. Hem de birden fazla. Türkiye ilk 100 yılında Olimpiyatlar"a sadece 32 kadın sporcu gönderebilmişti. Son 10 yılda ise bu durum tersine dönmeye başladı. 1992 Barcelona"da Hülya Şenyurt"un judoda aldığı bronz madalya Türk kadınının ilk madalyası. 2004 Atina"da Nurcan Taylan"ın halterde aldığı altın ise ilk kürsü önderliği. Londra 2012"ye giderayak ise Türk kadınlarının serüvenini merakla bekliyoruz. Kim bilir belki sadece katılımda değil madalya sayısında dahi erkekleri geçebilirler. Yolları açık olsun...

Basketbol

Olimpiyat Oyunları"na takım sporlarında katılımın zor olduğunu söylemek lazım. Kıta kotalarının sıkılığı ve Avrupa"daki rekabetin yoğunluğu bir hayli ulaşılması zahmetli hale getiriyor bu başarıyı. Bir kere bu büyük bir başarı... Türkiye Londra"da ne yapabilir dersek eğer 6"lı iki grupta oynayan Olimpiyat Turnuvası"nda Türkiye A Grubu"nda. Angola, Çin, ABD , Hırvatistan , Çek Cumhuriyeti rakipler. Gruptan çeyrek finale çıkmak için ilk dörtte yer almak gerekiyor. ABD grupta lider olması beklenen takım. Türkiye"nin ise diğer takımlar arasında ikinci sıraya oturma şansı dahi olabilir. B Grubu"ndan gelecek rakibe göre yarı final şansı dahi ufukta gözükebilir. Ancak diğer taraftan Avustralya , Fransa , Rusya, Brezilya gibi çok güçlü dört takımın çıkma ihtimalini eklemek lazım. Madalya şansı zor ama imkânsız değil. Olimpiyat Oyunları"nda olmanın heyecanını baskıdan motivasyona dönüştürebilse takım, uzun zamandır beraber oynamanın ve favori olmamanın verdiği rahatlık da işe yarayabilir.

Voleybol

Türkiye"nin grubunda son finalist ABD , son şampiyon Brezilya ve Çin en önemli rakipler. Format basketbol ile aynı. İlk dörde girmek gerekiyor çeyrek final için. Sırbistan ve Güney Kore çetin rakipler. İlk dörde girildikten sonra A Grubu"ndan İtalya , Japonya , Rusya ve Dominik Cumhuriyeti"nin gelmesi çok yüksek ihtimal. Türkiye çeyrek finale çıktıktan sonra yarı final ve sonrasında madalya şansı dahi olabilir. Olimpiyatlarda Türkiye"yi voleybolda temsil edecek olan, Antrenör Marco Motta yönetimindeki Kadın Milli Takımı Grand Prix"deki formlarını buraya taşıyabilirlerse madalya şansı dahi bir hayli yüksek. Türkiye turnuvanın siyah tayı.

Atletizm

Türkiye atletizmi kadınlarda bilhassa altın çağını yaşıyor. Bu serüvenin lideri ise Nevin Yanıt. İki kez Avrupa Şampiyonu olan Nevin Yanıt yakın zamanda Balkan Şam-piyonası"nda Eskişehir"de 12:61 koşarak Türkiye rekoru ile ne kadar formda olduğunu gösterdi. Hedefi olan 12:59 ona madalya getirebilir. Geçen yıldan bu yana bu disiplini domine eden son Dünya Şampiyonu Sally Pearson altının en büyük adayı. Kellie Wells, Lolo Jones gibi birçok önemli yıldız orada olacak.
1500 metrede Aslı Çakır Alptekin yine önemli madalya umutlarından biri. Paris Diamond League"de koştuğu 3.56.62 çok önemli bir derece. 3000 m engellide mücadele edecek olan Gülcan Mıngır yine dikkat edilmesi gereken isimlerin başında geliyor. Uzun atlamada Karin Melis Mey ise madalya alma şansı dahi olan isimlerden. 400 metrede Pınar Saka, 100 metrede Dünya Gençler ikincisi olan Nimet Karakuş, 800 metrede Merve Aydın , Çekiç Atmada genç Kıvılcım Kaya, eksikliğimiz olan teknik disiplinlerden yüksek atlamada Burcu Ayhan dikkatle izlenmesi gerekenler. Bir parantez de Meliz Redif, Birsen Engin, Sema Apak, Özge Akın, Elif Yıldırım, Pınar Saka"dan oluşan 4x400 bayrak takımına açmak gerekir. Katılmaları dahi çok mühim bayrak takımının... Maraton"da ise Bahar Doğan, Sultan Haydar, Ümmü Kiraz bizi temsil edecekler.

Elvan Abeylegesse ve Alemitu Bekele"nin yokluğunda 5000 metrenin yükü ise tek başına Dudu Karakaya"nın omuzlarında. Uzun mesafe için kalpler onunla olacak.

Halter

Son yaşanan Nurcan Taylan olayından sonra özellikle Londra"da Nurdan Karagöz, Aylin Daşdelen, Sibel Şimşek, Bediha Tunadağı dörtlüsünün yapacakları daha da önemli. 53 kiloda Aylin ve 63 kiloda Sibel"in madalya şansları mevcut.

Yüzme

50 ve 100 serbestte Burcu Dolunay, 100 ve 200 kurbağalamada Buse Günaydın, 100 sırt üstünde Hazal Sarıkaya temsil edecekler. Derecelerini geliştirebilirlerse seçmelerden çıkabilirler.

Londra"nın bize getirdiği ilkler

Tarihte ilk defa bir Türk sporcu artistik imnastikte mücadele edecek. 22 yaşındaki Göksu Üçtaş tarih yapraklarındaki yerini alacak. Gaziantepe"li Göksu 2009"da Akdeniz Oyunları"nda atlama masası"nda gümüş madalya almıştı. Onun hikâyesini merak ediyorsanız Efe Öztezdoğan rejisiyle çekilen kısa filme göz atmanızda yarar olabilir. Tek şanssızlığı haziran"da antrenman sırasında geçirdiği kaza sonrası kırık kol ile Olimpiyata hazırlanıyor oluşu. Antrenörü Mergül Güler ve Göksu"ya iyi şanslar.

Laser"de Çağla var

Laser Radil sınıfında yarışacak olan Çağla Dönertaş Türkiye"yi Olimpiyat Oyunları"nda Yelken dalında temsil edecek olan ilk kadın sporcu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.