Kamuoyunda, İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı Projesi olarak bilinen ve 9 Nisan 2013 tarihinde ÇED İnceleme-Değerlendirme Komisyonu Toplantısı yapılan proje, askı ve itiraz süresi beklenilmeden ihaleye çıkartılıyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), 24 Ocak 2013 günü İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı Projesi için bir ihale ilanı yayınlayarak, ihalenin 3 Mayıs 2013 günü yapılacağını ilan etmişti.
Uygulamadaki ÇED yönetmeliğine göre, yönetmeliğe tabi projeler için Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararı alınmadıkça bu projelere hiçbir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemiyor, proje için yatırıma başlanamıyor ve ihale edilemiyor.
ASKIYA ÇIKALI 5 GÜN OLDU
Aynı ÇED yönetmeliğinin 14. Maddesine göre ise; proje ile ilgili olarak halkın görüş ve önerilerini almak üzere, askı süresinin 10 iş günü olması zorunlu kılınıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 22 Nisan 2013 tarihinde ÇED Raporunun nihai hale getirildiğini ve 10 iş günü süresince, halkın görüşüne açıldığını ilan etti.
Halkın görüşüne 22 Nisan 2013 günü sunulan projenin askı süresi, 10 iş günü hesaba katıldığında, 7 Mayıs 2013 tarihinde tamamlanıyor. Askı süresi tamamlandığında ise, proje hakkında halktan gelen görüşlerin değerlendirilip projeye yansıtılması gerekiyor. 7 Mayıs 2013 tarihinde askı süresi dolacak olan projenin, 3 Mayıs 2013 tarihinde ihale edilmesi, yürürlükteki mevzuata uygun olmadığından açık bir usulsüzlük özelliğini taşıyor ve bu ihalenin iptali gerekiyor.
İHALEYE KATILANLAR
7 milyar avroluk 3. havalimanı projesi için aralarında TAV, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kolin OGG, IC İçtaş-Fraport OGG ve Sabancı Holding-Enka OGG"nin de bulunduğu için 17 firma şartname aldı. İhaleye yabancı yatırımcıların ilgisinin beklendiği kadar yüksek olmadığı belirtiliyor.
NEREDE OLACAK?
Yeni havalimanı Karadeniz sahilinde, Terkos gölüne yakın Akpınar ve Yeniköy köyleri arasında bulunan 7 bin 700 hektar genişliğinde alanda yapılacak. Arnavutköy ve Eyüp ilçeleri içinde bulunan ve yüzde 80"i kamuya ait bulunan alandaki diğer arsalar için ise kamulaştırma başladı.
ÇEVRE KATLİAMI YOLDA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayınladığı ÇED raporundaki önemli noktalar şöyle:
* Bölgede 2 milyon 513 bin 341 adet ağaç bulunuyor. Kesilmesi gereken ağaç miktarı 657 bin 950 adet. Kalan 1 milyon 855 bin 391 ağaç ise taşınacak.
* Proje için belirlenen alanın yüzde 80"i orman, yüzde 9"u göl, 236 hektarı ise mera alanı. Önemli bir kısmında Arnavutköy Kuzey ormanlarının bulunduğu yerler beton alacak.
* Alanın güney batısında yer alan hafriyat döküm alanı ve çevresinde toprak kayması ve heyelan riski bulunuyor. Madencilik faaliyetleri sonucu bozulmuş arazilerde zeminde kaymalar söz konusu.
* Havalimanı için yapılacak 2 milyar 500 milyon metre küp dolgu alanının önemli bir bölümü göl yatağı ve havzası niteliğinde.
KUŞLAR DA GELMEYİVERSİN
İstanbul 3. Havalimanı projesi, kuşların göç güzergahında bulunması nedeniyle kuş türleri açısından da tehlike yaratıyor. Kuşlar için her mevsim konaklama alanı olan Terkos Gölü yakınına inşa edilecek havalimanı ile birlikte uçuş güvenliği sıkıntısı gündeme gelecek. ÇED raporunda kuş çarpması riski için Kuşları cezbedecek ortamlar ortadan kaldırılacak ve havalimanı çevresine iğne yapraklı ağaçlar dikilecek deniyor. EVRENSEL