Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat) tarafından yayınlanan son verilerde, sadece bazı ülkelerin Kasım ve Aralık rakamları verilmiş olsa da, genel olarak işsizlik oranında bir düşüş dikkat çekiyor. 28 üyeli Avrupa Birliği (AB) içerisinde işsizlik oranı 2013 sonunda yüzde 10,6 iken, Ekim 2014 sonu itibariyle yüzde 10a gerilemişti.
18 üyeli Euro Bölgesinde ise 2013 sonunda yüzde 11,8 olan işsizlik oranı 2014 Ekim sonu itibariyle yüzde 11,6ya düştü.
İşsizlik oranları 3 ülke dışındaki tüm AB üyelerinde ya düştü ya da çok büyük bir değişim yaşamadı. İngiltere, İrlanda, Almanya, İspanya, Yunanistan, Portekiz, Hollanda, Polonya ve Baltık ülkeleri gibi birçok AB üyesindek işsizlik oranları son aylarda gerilemeye devam etti. Bu ülkelerin birçoğu, hem nüfus artışının az olması nedeniyle istihdam piyasasına ilk kez dahil olan gençlerin sayısının azlığı hem de ekonomik büyüme sayesinde işsizliği düşürmeyi başardılar.
Sadece hiç çalışmayanların hesaba katıldığı AB metoduna göre Fransada işsizlik oranı 2013 sonunda yüzde 10,2 iken, Ekim 2014 itibariyle yüzde 10,5 oldu. Fransa Çalışma Bakanlığının iki hafta önce yayınladığı Kasım ayı işsizlik rakamlarına göre de, 2014 yılı başından bu yana 181 bin kişi daha işsizler ordusuna katıldı.
ABnin dördüncü büyük ekonomisi İtalyada da işsizlik oranı artış gösterdi. İtalya, 2014 başında yüzde 12,5ten geçtiğimiz yılın son aylarında yüzde 13,2lik işsizlik oranlarına ulaştı. Finlandiyada da işsizlik 2014 yılı boyunca 0,5 puan artış gösterdi.
ÇALIŞANLARIN HAKLARI YOK EDİLEREK İŞSİZLİK DÜŞÜRÜLDÜ
Euro krizinin en çok vurduğu ülkeler olan Yunanistan ve İspanyadaki işsizlik oranları 2014 yılı boyunca düşmeye devam etti. Ancak Yunanistanda işsizlik yüzde 25,7, İspanyada ise yüzde 24 civarında.
Bu ülkelerde işsizlik oranının kısmen de olsa düşmesi büyük oranda çalışanların haklarının gaspı ile mümkün oldu. İspanyada son yıllarda hayata geçirilen kemer sıkma politikaları kapsamında çalışanların ücretlerinde ciddi düşüşlere gidilirken, işten çıkarmalar daha da kolaylaştırıldı. Bu da, her dört kişiden birinin işsiz olduğu ülkede iş seçmeyi zorlaştırıyor.
Yunanistanda ise ekonomik büyüme trendine girilmesi ile birlikte işsizlik oranları az da olsa geriletildi. Benzer şekilde Portekizde de çalışan ücretleri ve maaşlarındaki artışlar sınırlandırılmıştı.
İşsizliğin yüzde 6 oranını geçmediği Britanyada da tüm politikalar çalışanların aleyhine. Ülkede sıfır saat olarak bilinen yeni sözleşmelere göre, çalışanlar istenildiği anda işten çıkartılabiliyor. Britanyada düşük ücretlerle istihdamda da artış gözleniyor.ANF