AB'den Türkiye'ye Uyarı

AB Dışişleri Bakanları Türkiye’de gazetecilerin gözaltına alınmasının medya özgürlüğüyle bağdaşmadığı yönündeki kaygılarını açıkladı. Müzakere sürecinde ilerleme sağlanmasının hukukun üstünlüğüne ve temel haklara saygıya bağlı olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları’nın dün gerçekleştirdiği Genel İşler Konseyi toplantısında, 14 Aralık operasyonu da konuşuldu.

Dışişleri bakanları Türk hükümetini, ifade ve medya özgürlükleri konusunda denge ve denetim mekanizmalarının verimli çalışmasını garantileyecek acil reform yapmaya çağırdı.

"Konsey Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına hükümet tarafından verilen tepkilerden memnuniyetsizlik duymaktadır ve alınan tavır yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda ciddi şüpheler doğurmuştur.

“Bunlarla birlikte alınan tavır siyasi muhalefet, toplumsal protesto ve eleştirel medyaya karşı hoşgörüsüzlüğün arttığının göstergesidir."

Konsey Türkiye'ye, müzakere sürecinde ilerleme sağlanmasının, hukukun üstünlüğüne ve temel haklara saygıya bağlı olduğunu da hatırlattı.

"Bu bağlamda Türkiye'deki son polis baskınları ve bazı medya temsilcilerinin gözaltına alınmaları, demokrasinin temel prensibi olan medya özgürlüğüne saygının sorgulanmasına sebep olmuştur. Konsey müzakere sürecindeki ilerlemenin, hukukun üstünlüğüne ve temel haklara saygı ile mümkün olduğunu hatırlatır."

AİHM kararları bağlayıcıdır

Toplantıdan çıkan bildiride şu ifadelere yer verildi.

"Konsey Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) tüm kararlarını da gözetecek şekilde temel haklar, demokrasi, medya özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, eşitlik, azınlık hakları, ibadet özgürlükleri, düşünceyi ifade ile kadın ve çocuk hakları gibi alanlarda uygulamaların reformlarla geliştirilmesi çağrısında bulunur ve AİHM kararlarının bağlayıcı olduğunu hatırlatır.

“Toplantı gösteri ve yürüyüş hakları ile güvenlik güçlerinin yetkileri Avrupa standartları çizgisine getirilmelidir.”

Yargıya müdahale

“Konsey yargının işleyişine müdahaleler, önemli yasaların toplumda yeteri kadar tartışılmadan, yeterli seviyede bilgilendirme yapılmadan ve yeterli paydaşlar olmadan sıkça değiştirilmesi hususlarında endişeli olmaya devam etmektedir.

“Konsey bu meselelerin daha iyi ele alınabilmesi ve üzerlerinde verimli şekilde ilerleme kaydedilebilmesi için Türkiye ile ortak çalışma ve işbirliğini arttırmanın Türkiye'yi AB'ye yakınlaştıracağını ve bu şekilde gelecekte daha verimli ve hızlı ilerleme kaydedilebileceğini düşünmektedir."

Hazırlanan bildiri yarın yapılacak Avrupa Birliği (AB) zirvesine iletilecek. (YY)

Bu haberde BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkiye ve Amerika’nın Sesi’nden yararlanıldı.

Dünya Haberleri

İsrail Lübnan ile ateşkesi onayladı
Gazze'de can kaybı 43 bin 922'ye yükseldi
İran Genelkurmay Başkanlığı: 'Helikopterde sabotaj bulgusuna rastlanılmadı'
İsrail Refah’ta çadır kampı vurdu: 40 ölü
ABD: “İran hükümeti bizden yardım istedi”