Önergeye BDP Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş da yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi. AKP'nin antidemokratik uygulamalarına devam ettiği ve çoğunluk gücüne dayanarak genel kurulu ve meclisi bu anti demokratik uygulamalara alet ettiği vurgusunda bulunulan açıklamada, "Dün gece komisyonlarda dahi tartışılmayan, muhalefetin hiçbir şekilde bilgisi olmadan, genel kurulda uzunluğu bahane edilerek tamamı bile okunmayan ve TMMOB'un denetim yetkisini elinden alan önergeyi BDP olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Demokratik bir kitle örgütü olan TMMOB'un sesini kısmaya bir süredir çalışan hükümet, Gezi Parkı'nın rövanşını alır gibi kaptıkaçtı önerge ile TMMOB'u tamamen etkisizleştirme yoluna gitmiştir" denildi.
Kıyı Yasası, Mera Kanunu, Yapı Denetim Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu gibi kanunları da hatırlatan BDP Eşbaşkanları "Hükümetin TMMOB'da değişiklik yapma ihtiyacı, bu alanlarla birlikte ele alındığında daha net ortaya çıkıyor" dedi .
Bu değişikliğin TMMOB'u fiilen kapatma anlamına geldiğine dikkat çeken Kışanak ve Demirtaş'ın açıklamasında devamla şunlar belirtildi:
"Bu darbe gibi değişiklik, kentlere mühendislerin gözü ile bakma ve değerlendirme olanağını da halkın elinden almaktadır. Hükümetin iddia ettiğinin aksine Anayasa'nın 135. maddesinde varlığı tanımlanan ve Danıştay'ın odaların mesleki denetime ilişkin işlemler tesis edebileceği kararına ters düşen, hukuku çiğneyen bu düzenlemenin geri çekilmesi için muhalefet görevimizi yapmaya devam edeceğiz." ANF