Almanya’da Hakkâri Kültürü

Hakkâri’nin tarihi ve kültürel mirasının en önemli eserlerinden olan Koçanıs (Konak) Kilisesi, Almanya’nın Dresden eyaletinde düzenlenen etkinlikte yapılan sunum ve fotoğraf sergisi ile tanıtıldı.

Hakkâri Üniversitesi Projeler Birimi tarafından Türkiye’deki ortaklığı yürütülen Capture Calture (Kültürlerin Yakalanması) Projesi kapsamında Türkiye’den Hakkâri’nin aralarında bulunduğu Fransa'dan Toulouse, Yunanistan'dan Selanik, Bulgaristan'dan Sofya, Hırvatistan'dan Zagreb ve İtalya’dan Napoli’den katılımcılar Almanya’nın Dresden eyaletinde bir araya geldi.

Capture Calture (Kültürlerin Yakalanması) Projesi kapsamında on gün, yedi ülkeden yedi takım bir araya geldi. Proje çerçevesinde bir araya gelen mimar, tarihçi ve fotoğrafçıdan oluşan her takım ülkelerinde unutulmaya yüz tutmuş tarihi ve kültürel bir yapı seçip üzerinde çalışmalar yaptılar. Yapılan çalışmalarda, tarihi yapıların tarihleri ve mimari yapıları hakkındaki bilgiler çekilen fotoğraflar ve videolar ile verildi. Çalışmalardaki tarihi yerlerin tekrar nasıl restore edilebileceği, yapıların günümüze uygun olarak nasıl kullanılabileceği ve bu çalışmalarında nelerin dikkate alınması gerektiği üzerine çalışmalar yapıldı.
Hakkâri Üniversitesi’nden öğretim görevlileri; M. Emin KÖK, Aliye Neşe YAPIÖRER ve Murat ADIYAMAN,  Hakkâri Merkez Konak Köyü’nde bulunan Nasturiler’e ait Koçanıs Kilisesi üzerine bir çalışma hazırlayıp sundular. Konak Köyü’nde,1689 yılında yapımı tamamlanan Koçanıs Kilisesi; Patrik Mar Şhalita’nın da ikamet ettiği yerde bulunmasından dolayı, Nasturiler için büyük bir öneme sahip olup 1924 yılına kadar Nasturiler için inanç merkez konumunda bulunuyordu. Bugün kullanılmayan ve hazine avcıları tarafından büyük tahribata uğramış olan Koçanıs Kilisesi ile ilgili hazırlanan sunum yoğun ilgi gördü.

Yapılan proje ile ilgili olarak, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir CEYLAN; “Üniversitemizde Projeler Birimi aktif olarak çalışmalarını yürütmektedir. Üniversitemizce hazırlanan veya ortak olduğumuz projeler ile ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısının gelişimine büyük katkılar sağlamaya çalışıyoruz. Hakkâri, kültürel değerler bakımından çok zengin bir il. Üniversite olarak özellikle gerçekleştirilen uluslararası kültür projeleri ile Hakkâri’nin kültürünün daha iyi tanıtılması için çalışmalar yürütüyoruz”   diye belirtti.

Güncel Haberleri

Freni boşalan kamyon 7 aracı biçti: 3 ölü, 7 yaralı
AFAD: “Antalya'da 4.8 büyüklüğünde deprem oldu”
Van Bahçesaray Belediyesi’ne kayyum atandı
Adalet Bakanlığı'ndan 'Öcalan' açıklaması
Yüksekova'da tarihi eser operasyonu