Doğa Bilimleri Genel Sekreteri Müge Kanay, Boston'daki Harvard Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmada, oldukça sert yapıdaki domuz derisi üzerine bilim adamlarının önce Kuzey Amerika kirpisinin okunu, daha sonra da bu okla aynı kalınlığa sahip iğneyi batırmaya çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Yapılan deneyde, kirpinin okunun iğneden çok daha kolay şekilde deriyi deldiği görülmüştür. Aynı kalınlıktaki iğneyi deriye saplamak için güç kullanmak gerekirken, oku saplanması için yüzde 56 oranında daha az enerji harcamak yeterli olmuştur. Okların bir diğer özelliğinin ise bıçaklı yapısı sayesinde, saplandığı yerden çıkarılmaya karşı dayanıklı olmasıdır. Boyları 15-20 santimetre uzunluğunda olabilen okların ucundaki 1 milimetrelik alandaki 800 nano diken, tüm oku derinin içerisinde tutmaya yeterlidir.''
SENTETİK KİRPİ DİKENLERİ
Kanay, ''Ayrıca bazı büyük operasyonlarda, dikiş yerine deriyi bir arada tutması ve yarayı kapatması için zımba kullanılır. Fakat hem bu zımbaların takılmasında hem de çıkartılmasında, deri aşırı derecede zarar görür. Laboratuvarda üretilecek sentetik kirpi dikenleri sayesinde, bu süreç çok daha az meşakkatli bir hal alabilir'' dedi.
Sağlık Haberleri
Yüksekova Devlet Hastanesinde Normal Doğumun Önemi Anlatıldı
Yüksekova’da Sağlıklı Hayat Merkezi Şifa Dağıtıyor
Iraklı hasta Hakkari’de sağlığına kavuştu
Yüksekovalı uzmandan sarı serum uyarısı
Hakkari 112 Acil Çağrı Merkezi, Gereksiz Çağrılara Karşı Vatandaşı Uyardı