Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca firmasının geliştirdiği korona virüsü aşısının, virüsün taşınıp yayılmasını da büyük ölçüde engellediği tespit edildi. Buna göre, AstraZeneca aşısı, bireyleri Covid-19'dan korumanın yanı sıra virüsü taşımalarını da yaklaşık üçte iki oranında engelliyor.
Korona virüsü aşılarının virüsün başkalarına bulaştırılması üzerindeki etkisi bugüne dek önemli bilinmeyenlerden biriydi. Aşıyı yaptıran kişilerin kendileri hastalıktan korunsa da, taşıyıcı olabilecekleri ve dolayısıyla hastalığı başkalarına yaymaya devam edebilecekleri düşünülüyordu. Bu da, pandeminin son bulması için toplumun büyük bir kesiminin aşılanmış olması gerektiği varsayımını beraberinde getiriyordu.
PANDEMİNİN GİDİŞATI DEĞİŞEBİLİR
AstraZeneca aşısına dair yeni bulgu ise pandeminin seyrini bu açıdan değiştirebilecek nitelikte. Oxford Üniversitesi'nin son analizine göre, bu aşıyı olanların virüsü başkalarına bulaştırma riski de yaklaşık yüzde 67 oranında azalıyor. Araştırmacılar sonuçların henüz hakem heyeti incelemesine tabi tutulmadığını ve temkinli olunması gerektiğini söylese de, bu gelişmenin çok önemli olduğu vurgulandı. Araştırmada, "Veriler şunu gösteriyor ki, bu aşı toplum içindeki enfekte kişilerin sayısını azaltarak bulaş üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir" ifadeleri kullanıldı.
TEK DOZU ÜÇ AY BOYUNCA YÜZDE 76 KORUYOR
Çalışmada, AstraZeneca aşısının, ikinci dozun yapılmasından önce de etkili olduğu tespit edildi. Buna göre bu aşının ilk dozdan sonraki üç ay içinde sağladığı koruma oranı yüzde 76. Aşının ikinci dozunun yapılmasından sonra sağlanan koruma oranı ise yüzde 82 olarak ölçüldü.
Bununla birlikte, AstraZeneca aşısının 65 yaş üstü nüfus için verileri henüz Avrupa'da bazı ülkelerde yeterli görülmüyor. Almanya'nın ardından Fransa'da da, bu aşının 65 yaş üzerine yapılmaması tavsiye edildi. (GazeteDuvar)