Bank Asya TMSF’ye devredildi

Bank Asya, Şubat 2015 tarihinde BDDK tarafından yönetimine el konulması ardından, TMSF’ye devredildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Asya Katılım Bankası'nın (Bank Asya) temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesine karar verdi.

BDDK tarafından yapılan açıklamada, Kurul'un 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Bank Asya ile ilgili olarak yaptığı denetimlerin sonucu aktarıldı.

Denetimler neticesinde, bankanın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların, katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu nedenle, bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince TMSF'ye devredilmesine karar verilmiştir.”

İlgili Kanun

Kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi şöyle:

“Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması durumunda, Kurul en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla bankanın faaliyet iznini kaldırmaya ya da kredi kuruluşunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Fona devretmeye yetkilidir.

“Bu madde kapsamında alınan Kurul kararları Resmî Gazete'de yayımlanır. Yayım tarihi ilgililer bakımından tebliğ tarihi olarak kabul edilir.”

Ne olmuştu?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) geçtiğimiz Şubat'ta Asya Katılım Bankası'nın (Bank Asya) yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümüne el koyarak yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devretmişti.

3 Şubat 2015 tarihli kararla 9 kişiyi Bank Asya yönetimine atayan BDDK, eksik evrakların tamamlanmasını istedi.

Kurucu ve imtiyazlı 185 ortaktan 122'si hakkındaki değişiklikleri 2011 yılından itibaren BDDK'ya bildirilmesi istenen 4 ay önceki el koyma kararının ardından kurul bir yandan da bankanın kayıtları ve hesaplarını incelemelere başladı.

Aradan geçen 4 aylık sürede, imtiyazlı ortaklardan istenen belge ve bilgilerin kurula ibraz etmesini beklendi.

BDDK, 30'dan fazla kişinin eksik bilgisinin bir türlü verilmemesi üzerine bugün son kez toplanarak bankanın tümüne el koymaya karar verdi./İMC

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası faizi yüzde 45'e düşürdü
Serbest piyasada döviz fiyatları
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması
Serbest piyasada döviz fiyatları
Merkez Bankası Faiz Kararını Duyurdu!