Bartın, Eğitim ile ilgili TBMM’ye Araştırma Önergesi sundu

Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte Hakkari'de eğitim ve öğretimde yaşanan sorunlarla ilgili meclise araştırma önergesi sundu.

Bartın, Ülke genelinde 2023-2024 eğitim yılı birçok yetersizlik ve sorunlarla başladığını ve yeni eğitim öğretim yılında sorunların devam ettiği illerden biri de Hakkari olduğunu  ekleyerek, anadilinde eğitim görmeyen çocukların ve dezavantajlı grupların eğitimde yaşadığı sorunlar ile  fırsat eşitsizliğinin çocukların eğitim hayatında başarı gösterememesine neden olduğunu belirtti. konuyla ilgili  Meclis Araştırması açılması talebiyle TBMM’ye önerge sundu.

Bartın'nın araştırma önergesinin devamı ise şöyle, 

"Devlet okulları veya özel okullarda öğrencilerin beslenme, kıyafet, kırtasiye ve servis giderlerinin veli üzerindeki yük ve baskısı yaşanan ekonomik krizle birlikte artarak devam etmektedir.

Köy okullarının kapatılmasıyla birlikte geçilen taşımalı eğitim sisteminde öğrencilerin servis sorunu ve güvenliğine ilişkin bir çözüm üretilememiştir. Öğrenci taşıyan servislerde öğrencilerle beraber öğrenciler dışında kişilerle birlikte kapasitenin üstünde öğrenci taşınması ve yönetmeliklere uygun taşıma yapılmaması, servis ihalelerindeki  usulsüzlükler, taşıma okullarında öğrencilere verilen yemeklerin niteliksizliği, listede yazılan yemek ile verilen yemeğin uyuşmazlığı, yemek ihalelerindeki usulsüzlükler eğitim alanında yaşanan sorunlardan bazılarıdır. Taşıma ile merkezde bulunan okullara köylerden taşınan öğrencilerin ders giriş çıkış saatleri ve öğünlerinin farklı olmasından dolayı özel gereksinimli öğrenciler bile saatlerce servislerde veya okul alanları dışında beklemek zorunda kalmaktadır. Öte yandan taşımalı köy okullarında hafta sonu verilen Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında (DYK) okulun bulunduğu köyün dışındaki köylerde bulunan öğrenciler hafta sonu taşıma olanağı sağlanmadığı için bu kurslardan yararlanamamaktadır.

Birçok okulda okulların açılışına doğru tadilat ve boya işlerinin başlatılması, devam eden tadilat işlerinin bitirilmemesi, yıkılan bazı okul binalarının enkazlarının bile kaldırılmaması, bu okulların yeniden yapımı ile ilgili her hangi bir takvim işletilmemesi, öğrencilerin sağlıklı ve eşit şartlarda eğitim almasının önündeki engellerden bir tanesidir. Türkiye'de 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte birkaç yıl içinde ilkokul ve ortaokulların farklı binalarda eğitim göreceği belirtilmesine rağmen Hakkâri’de  hala ilkokul ve ortaokulların %80'i aynı binada yer almaktadır. Bazı okul pansiyonlarının yaz tatili sürecinde polis ve askeri personele tahsis edilmesinden dolayı bu pansiyonlarda yeni eğitim öğretim yılına yönelik herhangi bir hazırlık yapılmamıştır. Aynı zamanda okul pansiyonlarının kapasite sorunu ile fiziki şartların yetersizliğinden kaynaklı öğrenciler barınma sorunlarına çözüm bulamamaktadır. Başta Hakkari’ye yeni atanan eğitim emekçileri olmak üzere bütün çalışanlar ciddi düzeyde kiralık ev bulma sorunu yaşamakta ve yüksek kira fiyatlarından olumsuz etkilenmektedir. Kamu lojmanlarının yetersizliği, var olan lojmanların tahsislerinde yaşanan usulsüzlükler, öğretmen ve diğer eğitim emekçileri barınma krizi yaşarken öğretmen evi ek binasının başka kurum çalışanlarına tahsis edilmesi ve öğretmen evlerinin ticarileşmesinden dolayı eğitim emekçilerinin barınma sorunu üst düzeye çıkmaktadır. Köy okullarında çalışan ve çalıştığı köyde barınma imkanı olmayan, her gün kilometrelerce yol gelip giden, ağır kış koşullarında kaza, çığ, kaya düşmesi riski ile karşı karşıya kalan ve okula gidiş gelişlerinde ciddi ücretler ödeyen köy öğretmenlerinin sorunları da  çözüme kavuşturulmamıştır.

Halk eğitim merkezlerinde açılan kurslarda ve usta öğretici alımlarında siyasi veya bürokratik etkilerle adil olmayan alımlar yapıldığı, yandaş olduğu iddia edilen isimlere kurs açılmış gibi ek ders ödendiği iddiaları gündemdedir. Mesleki Eğitim Merkezlerinde (MESEM) kayıt yaptıran öğrencilerin ucuz işgücü olarak sömürülmesi, işyeri sahiplerinin kayıtlı gösterilen öğrencilerin ücretlerini gasp etmesi, denetlemeye giden öğretmenlerin işyeri sahipleri tarafından tehdit edilmesi de var olan sorunlar arasında yer almaktadır.

Hakkari  genelinde hala ciddi bir öğretmen açığı yaşanırken yeni göreve başlayan bazı öğretmenlerin güvenlik soruşturması adı altında hala göreve başlatılmaması, ihtiyaç olduğu halde yeteri kadar öğretmen atamasının yapılmaması, öğretmen ihtiyacının ücretli öğretmenlerden karşılanması, ücretli öğretmenlerin aldıkları düşük ücretlerle yaşadıkları emek sömürüsünün devam etmesi ve ücretli öğretmen alımında torpil ve kayırmaların yapılması, okullarda yardımcı hizmet, temizlik personeli ve kaloriferci ihtiyacının en üst düzeyde olması  ve var olan iş yükünün sınırlı sayıda çalışanın sırtına yüklenmesi gibi sorunlar var olan personel soruna çözüm olamamaktadır.

Bu bağlamda; eşitlikçi, kamusal, nitelikli, bilimsel, anadilinde, parasız ve erişilebilirbir eğitim, eğitim emekçilerinin insanca yaşayabileceği koşulların oluşturulması, 2023-2024 eğitim yılında eğitim alanında yaşanan sorunların tespiti ve hızlıca çözüme kavuşturulması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Yerel Haberleri

Hakkari Valiliğinde kış lastiği uyarısı
Hakkari’de radarla hız kontrol uygulaması yapıldı
Hakkari’de tır kamyonetle çarpıştı: 2 yaralı
Yüksekova’da ‘Şehit Bebek ve çocuk oyuncak kütüphanesi’ açıldı
Yüksekova Atatürk Anadolu Lisesi törenle açıldı