Başkan Geçirgen: Köy pazarı projesini hayata geçireceğiz

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen 2024 yılında köy pazarı projesini hayata geçirmeye çalışacaklarını kaydederek, “Köy pazarını kurduktan sonra çiftçilerimiz artık kendi üretmiş oldukları ürünleri burada rahatlıkla aracısız bir şekilde doğruda

25 Şubat’ta yapılan Yüksekova Ziraat Odası Başkanlığı seçimlerini kazanan ve 1 Mart’ta görevi devralan Perviz Geçirgen, görev süresinin ilk 10 ayında neler yaptığını anlattı.

Üreten bir Yüksekova için yola çıktıklarını kaydeden Başkan Geçirgen, tüketen bir ilçe olmaktan ziyade üreten bir il olmayı hedeflediklerini belirterek, “Yüksekova’yı, modern bir tarım merkezi haline getireceğiz. Baharla çalışmaya başladık.  Meyve  fidanı getirdik.  Yüksekova’ya, çiftçilerimize meyvecilik alanında üretimin sağlanması konusunda Türkiye Ziraat Odalar Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın destekleriyle yüzde 50 hibeli meyve fidanları dağıttık. Benim en çok yakındığım durumlardan bir tanesi de, özellikle de köyde yaşıyor olup ve gelip şehir merkezinde yumurta almanın hüznü vardı. Bu durumu ortadan kaldırmak için çiftçilerimize kanatlı hayvan satışını gerçekleştirdik.  Yine bu yüzde 50 hibe ile çiftçilerimize tavuk ve hindi civcivlerini getirdik. Şu an mesela yaklaşık 400 ve 500 civcivli çiftliklerimiz kuruldu. Artık burada yavaş yavaş yumurta alanında üretim sağlayacağız. Bu bizi çok heyecanlandırıyor ve daha çok iş yapmaya sevk ediyor” dedi.

“İLÇEDE 30 YILDAN SONRA ŞEKERPANCARI ÜRETİMİ YAPILDI”
 30 yıl aradan sonra ilçede şekerpancarı üretimi yaptıklarını belirten Geçirgen, “30 yıldır burada şeker pancarının üretilmediğini fark ettik. Bunun için de gerekli mercilere ulaştık. Biliyorsunuz fabrikanın olmadığı yere kota verilmiyor. Bize sağ olsunlar gerekli müdürlerimiz ve amirlerimiz referans olarak burada yaklaşık bin dönüm alanda şeker pancarı üretimi için kota izni aldılar. Bölge veya çiftçi ayırt etmeksizin bütün köylerimize ulaştık. Muhtarlarımız aracılığıyla kim ne ekebilir diye istişare ettik. Tabii bizim biraz da ilk olduğu için acemilik dönemimizdi. Eksikliklerimiz de oldu. Yeter ki üretelim dedik. Şeker pancarıyla beraber biz sonrasında patates üretimine başladık. Yaklaşık 100 dönüm alanında Kadıköy’de biz patateslerimizi ektik. Tabi bununla beraber 4 tane bölgeden oluşuyor ilçemiz. Her bölgede bir üretimimiz olsun, bir pilot bölge alanımızı oluşturalım ki gelecek sene de artık çiftçilerimiz örnek oluştursun. Tek gayemiz buradaki üretimi sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİMLE İSTİHDAM SAĞLADIK”
İlçenin Büyükçiftlik beldesinde de yaklaşık 10 dönüm arazide domates üretimi yaptıklarını aktaran Geçirgen , “Bunun yanı sıra Şemdinli yolu üzerinde bulunan Demirkonak köyünde yaklaşık yine 10 dönüm alanda ayçiçek üretimini gerçekleştirdik. Bunlarla sadece biz yararlanmadık. Yaklaşık 120 bin liraya tekabül edecek ve 35 kişiyi geçici de olsa istihdam etmiş olduk. Şu anda birçok kadına biz evlerine ekmek götürebilecek istihdam alanı oluşturduk” şeklinde konuştu. 

“KADIN ÇİFTÇİLERİN SAYISINI ARTIRACAĞIZ”
2024 yılı içinde yapacağı projeler hakkında bilgi veren Geçirgen, “Kadın çiftçilerin sayısını artırıp bütün Yüksekova bölgesinde bilinçli çiftçi sistemini oluşturmaktır. Bunları eğitim yoluyla çiftçilerimize sağlayacağız. Çiftçilerimizin ayağına gideceğiz. Bu konuda gereken bütün eğitimleri kendilerine hocalarımız eşliğinde vereceğiz. İkincisi biliyorsunuz, bizim her zaman daha önce dile getirdiğimiz bir elma suyu fabrikası çalışmamız vardı. Bunları bakanlığımıza ilettik. İnşallah bütçe ayrıldıktan sonra ve projemizin de kabul edilişiyle biz Yüksekova’ya bir elma suyu tesisi kuracağız. Bundan aslında hem çiftçilerimiz yararlanacak hem de istihdam alanı oluşturacağız. Burada hem elma kurutma hem de elma suyumuzu oluşturabileceğiniz bir tesisimizi kuracağız” sözlerini sarf etti.

KÖY PAZARI PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Geçirgen özellikle köyde yaşayan vatandaşların kendi ürettikleri ürünleri satacakları köy pazarı projesini hayata geçirmek için çalışmalarının olduğunu ifade ederek, “ Köy pazarı projesini kaymakam Bey’e arz ettik. Sağ olsun bu konuda da inşallah ilkbaharda çalışmalara başlayacağız. Özellikle de Yüksekova’da köy pazarını kuracağız.  Köy pazarını kurduktan sonra çiftçilerimiz artık kendi üretmiş oldukları ürünleri burada rahatlıkla aracısız bir şekilde doğrudan üretimden tüketime sağlayabilecek bir konuma getireceğiz. Geçenlerde de sayın valimize ekipman komisyonunda taleplerimizi arz ettik. Özellikle de Yüksekova’nın döver biçer konusunda ve diğer ürünlerimizin yetiştiriciliği ve hasat konularında makinelerin eksik olduğunu aktardık. Sağ olsun bizlere ekipman konusunda destek sözü verdi. İnşallah 2024 yılı itibariyle biz çiftçilerimize bu makinaların sayın valilmiz öncülüğünde ulaştıracağız. Buradan da sizlerin aracılığıyla sayın valimize, çiftçilerimiz adına ve odamız adına yapmış olduğu hizmetlerde ve bizim yanımızda her zaman durmaya gayret gösterdiğinden dolayı kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Şunu da belirteyim, İl Tarım Müdürlüğüne Mehmet Asım Şen hocamızla istişare ettik. Geçenlerde Yüksekova’nın sadece buğday ve yoncadan ibaret olmayacağını Yüksekova’yı modern tarım merkezi haline getireceğimizi söyledik.  Ayrıca lavanta üretimi yapacağız. İlçemizin ovasını üretim merkezi haline getireceğiz” dedi.

Yerel Haberleri

Esendere Belediyesi'nden ücretsiz internet hizmeti
Yüksekova Belediyespor, Durankaya Belediyespor Maçına Hazır
Yüksekova’da Kış Lastiği Mesaisi Başladı
Yüksekova Kültür Sanat Sokağı’nda ki altyapı ve yol sorunu çözüme kavuşuyor
Hakkari Valiliğinde kış lastiği uyarısı