Birleşmiş Milletler (BM) Suriye'nin İdlib ve Azez kentlerinde okul ve hastanelere düzenlenen füze saldırılarında 50'den fazla kişinin öldüğünü duyurdu.
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, 5 hastane ve 2 okulun zarar gördüğünü belirttiği saldırıların “uluslararası hukukun açıkça ihlali” olduğunu söyledi.
İdlib'de vurulan hastane uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yönetiliyordu.
Saldırının İdlib kentinin Maret el Numan bölgesinde gerçekleştiği ve en az 7 kişinin öldüğü ifade edildi.
MSF Başkanı Mego Terzian Reuters'a yaptığı açıklamalarda “Bu saldırıyı kimin gerçekleştirdiği açık: Ya Rusya ya da rejim” dedi.
Suriye – Türkiye sınırındaki Azez'de Suriyeli sivil toplum kuruluşu Bağımsız Doktorlar Birliği tarafından yönetilen birbirine yakın olan iki hastanenin de hava saldırılarına hedef olduğu belirtildi.
İdlib'deki hastanenin 4 füzeyle vurulduğunu ve tamamen yerle bir edildiğini söyleyen MSF Suriye Temsilcisi Massimiliano Rebaudengo, “Bu saldırı kasıtlı olarak yapılmış gibi duruyor. En şiddetli biçimde kınıyoruz” dedi.
Hastanenin yıkılması sonucu yaklaşık 40 bin kişilik yerel halkın sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığını söyleyen Rebaudengo, İdlib'deki hastanenin 30 yatak kapasitesine sahip 54 kişiyle hizmet veren bir yer olduğunu ifade etti.
Vurulanlardan biri çocuk hastanesi
Türkiye sınırına yakın Azez kentinde ise iki okul ve iki hastanenin vurulduğu belirtildi.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Azez'deki hastanede 10 kişinin öldüğünü, hayatını kaybedenler arasında çocuklarla hamile kadınların da bulunduğunu belirtti.
Gözlemevi her iki saldırının da Rusya tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü.
Moskova'dan bu iddialara bir yanıt gelmedi.
Associated Press Haber Ajansı da, çocuk hastanesinde en az beş çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), okullara düzenlenen saldırılarda da 6 çocuğun öldüğünü açıkladı.
Türkiye'den açıklama
Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:
“Suriye Uluslararası Destek Grubunun 11 Şubat'ta Münih'te yapılan toplantısında, Suriye'de çatışmaların durdurulmasına yönelik karar alınmıştı. Rusların bu karardan sonra Suriye'deki hava saldırılarını durdurmak yerine daha da artırdıkları ve sivilleri, hastaneleri, okulları özellikle hedef aldıkları esefle müşahede edilmektedir.
“Nitekim, son 24 saat içerisinde Azaz'daki iki okul ve bir hastane ile İdlip/Maar'at El Numan'daki Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün işlettiği hastaneye, Rusların gerçekleştirdiği uçak ve füze saldırıları sonucunda çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 30'un üstünde masum sivil hayatını kaybetmiştir. Yaralıların sayısı 100'ün üzerinde tahmin edilmektedir.
“Şiddetle kınadığımız bu saldırılar hiçbir şekilde insanlığa ve vicdana sığmadığı gibi, uluslararası hukuktaki karşılığı da açık bir savaş suçudur. Rusya Federasyonu işlediği bu suçlarla Suriye'deki iç savaşın daha da derinleşmesine ve bölgede tehlikeli bir tırmanmaya yol açmaktadır. Rusya Federasyonu, Suriye'yi barış ve istikrardan giderek uzaklaştıran bu eylem ve saldırılarına derhal son vermediği takdirde, daha büyük ve ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınması kaçınılmaz olacaktır.”
AB ve ABD'den kınama
ABD ve Avrupa Birliği de saldırıları kınadı.
ABD saldırıların “Rusya'nın, Esad rejiminin halkına uyguladığı şiddeti durdurma isteğine dair şüphe yarattığını” belirtti.
Suriye'de 5. yılını dolduracak olan iç savaşta 250 binden fazla kişi öldü, 11 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.İMC