Bu habere dikkat! O paraları almayı unutmayın

Binlerce kişiyi ilgilendiren haber! O parayı almayı unutmayın...

İşçinin iş kazası, meslek hastalığı, analık ya da hastalık sebebiyle çalışamaması halinde, geçici iş göremezlik durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) tarafından rapor parası (iş göremezlik parası) ödeniyor. Böylece, çalışamadığı günler için işçi maaş da alamamışsa kendisine maddi destek sağlanmış oluyor. 

Hastalık parası ya da istirahat parası da denilen ödenek, sağlık nedeniyle çalışılamayan günler için önem taşıyor. İşletmelerin bir kısmı da söz konusu çalışılamayan günler için maaştan kesinti yaparak, çalışanını SGK'dan alacağı ödenekle eksiği tamamlamaya yönlendiriyor.

Bir SGK müdürlüğü ayda yaklaşık 7-8 bin iş göremezlik dosyası açıyor. Ancak uygulamada Türkiye genelinde düşünüldüğünde binlerce çalışanın rapor parası, SGK hesabında kalıyor. Çünkü işverenlerin önemli bir kısmı rapor alan çalışanın maaşından o günler için kesinti yapmadığı için, ay başında maaşını tam gören çalışan ayrıca SGK'daki rapor parasının peşine düşmüyor.

DENEK NASIL HESAPLANIYOR?

İş göremezlik ödeneği her ayın 8 ile 14'ü arasında çekilmek üzere SGK tarafından işçi adına banka hesabına yatırılıyor. Ancak paranın bu tarihler arasında çekilmemesi halinde, ödenek SGK hesabına geri dönüyor. Rapor parasının unutulması halinde emanet hesapta kalıyor.

5 yıl içerisinde çekilmemesi halinde rapor parası zaman aşımına uğruyor. Bir günlük iş göremezlik ödeneği rapor tarihinden önceki 3 aylık brüt kazanca göre hesaplanıyor. 3 aylık brüt kazanç, 90'a bölünerek günlük brüt kazanç hesaplanıyor.

(Ahmet Kıvanç - Tahsin Akça / Habertürk)

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası Faiz Kararını Duyurdu!
Yurt dışı çıkış harcı 500 TL olarak belirlendi
Serbest piyasada döviz fiyatları
Serbest piyasada döviz fiyatları
TÜİK açıkladı: Şubat ayı işsizlik rakamları belli oldu