Sağlık Bakanlığı'na göre 1973 Arap-İsrail savaşının 40'ıncı yıldönümü dolayısıyla organize edilen eylemler sırasında başkent Kahire'de 45, güneydeki diğer kentlerde ise 5 kişi hayatını kaybetti. Bu bilanço, 14 Ağustos'ta başlayan ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği kanlı çatışmalar ardından en ağır bilanço oldu.
3 Temmuz'da askeri darbe ile düşürülen Müslüman Kardeşler üyesi Mursi karşıtları Cumartesi akşamından itibaren Kahire'deki Tahrir meydanında toplandı. Bu meydan 2011'de Hüsnü Mübarek'in devrilmesine yol açan ayaklanmanın merkezi olarak önem kazanıyor.
Sayıları Pazar günü binleri bulan kitle arasında ordu lehine sloganlar atıldığı belirtildi. 2014'te seçimlere gidileceği sözünü veren ordu, Mursi'yi devirdikten sonra kurulan hükümeti defakto olarak yönetiyor.
Müslüman Kardeşlerin öncülüğündeki "Darbe Karşıtı İttifak" da aynı gün toplanırken, bu hafta içinde başka eylemlere çağırdı. İttifak, öğrencileri Salı günü "devam eden katliamlara karşı" sokaklara çıkmaya çağırdı.
Tahrir meydanı çevresinde zırhlı araçlar konumlandırılırken, polis giderek kalabalıklaşan Mursi yanlılarına müdahale etti. Yoğun gaz bombaları kullanıldı, otomatik silahlarla ateş açıldı. İçişleri Bakanı, güvenlik güçlerine ateş açıldığı ve kamu binalarının yağmalandığını iddia ederek, müdahaleyi böyle gerekçelendirdi. Bakanlığa göre polis başkentte 423 kişiyi gözaltına aldı.
14 Ağustos'tan bu yana ülkede olağanüstü hal var. Askerler ve polisler yüzlerce Mursi yanlısını öldürdü, 2 bini aşkın Müslüman Kardeşler üyesini ve bu hareketin liderlerinin tümüne yakını tutukladı. 2011'deki seçimler kazanan Müslüman Kardeşler'in faaliyetleri de 14 Ağustos'tan sonra yasaklandı.ANF