ABD-Rusya-Türkiye üçgenindeki F-35 ve S-400 krizi devam ederken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya ile S-400 anlaşmasından geri adım atılmayacağını söyledi. Çavuşoğlu, “Rusya ile bir anlaşma imzaladık. Şimdi teslimat ne zaman olacak ve beklentiler ne, bunları konuşuyoruz” dedi.
‘ABD'NİN KARŞI ÇIKMASI ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI'
Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Antalya'da yaptığı ortak basın toplantısında, ABD'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alınması halinde Türkiye'ye F-35 savaş uçakları satılmaması yönündeki baskısını değerlendirdi. “Biz Rusya ile bir anlaşmaya vardık. Türkiye'nin hava savunma sistemine ihtiyacı vardı, birçok ülkeyle müzakere etti. Bazı ülkeler vermek istemedi, veremedi. Rusya ile bir anlaşma imzaladık” diyen Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi teslimat ne zaman olacak ve beklentiler ne bunları konuşuyoruz. Prensip olarak iki ülke arasındaki anlaşmaya üçüncü bir ülkenin karşı çıkması uluslararası hukuka aykırıdır. Biz bu anlaşmayı Rusya ile yaptık ve buna bağlıyız. Üçüncü ülkeye satma gibi bir şey yok. Kendi ihtiyacımız için aldık.”
‘RUSYA İLE ANLAŞMA GEÇERLİ'
Dışişleri Bakanı, ABD'nin Türkiye'yi S-400 alması halinde F-35 programından çıkaracağına dair iddialara da uluslararası hukuku işaret ederek yanıt verdi. Çavuşoğlu, “F-35 ortaklarından biri Türkiye'dir, yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Burada da hukuk vardır. ABD'den de çelişkili ifadeler geliyor. Trump'ın Cumhurbaşkanımıza söylediklerinin kayıtları var. Bir gerçek var ki, Türkiye S-400 için Rusya ile bir anlaşma imzalamıştır ve bu anlaşma geçerlidir” dedi.
‘PUTİN BİR VİZE BELGESİNİ İMZALADI'
İki bakanın temaslarında, Türkiye ile Rusya arasındaki vize serbestisi konusu da ele alındı. Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in resmi pasaport ve TIR şoförlerine yönelik vize kolaylığı konusunda bir belgeyi imzaladığını açıkladı.
LAVROV'DAN ABD'YE GOLAN TEPKİSİ
Lavrov ise ortak basın toplantısında, Suriye'ye ait olan Golan Tepeleri'nde ‘İsrail egemenliği'ni tanıması nedeniyle ABD'yi eleştirdi. İsrail'in stratejik önem taşıyan Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal ettiğini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İsrail'e çekilme çağrısı yaptığını hatırlatan Lavrov, ABD'nin kararının ‘uluslararası hukukun açık ihlali' olduğunu söyledi. Lavrov, “Bunun (ABD'nin) davranışlarında sınırsız ve pervasız bir biçimde özgür olduğuna inanmasının bir göstergesi olduğunu hissediyorum. ABD bu keyfiliğini tehditler, ültimatomlar ve yaptırımlarla birleştirerek bu araçları uluslararası sahada kullanıyor. Buna tanık olmak çok üzücü” dedi. (DIŞ HABERLER)