Cumhuriyet Halk Partisi, (CHP) kamuoyunda çok tartışılan değerli konut vergisi başta olmak üzere dijital hizmet ve konaklama vergisinin de aralarında bulunduğu 11 kanun maddesinin iptali ve yürürlüğün durdurulması istemi ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuru sonrası açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ‘eşit ve adil olmayan düzenleme' olarak nitelendirdiği Değerli Konut Vergisi düzenlemesinin ‘haraç' mantığı ile toplandığını savundu.
‘TALEP VE ŞİKÂYETLER ALDIK'
CHP'ye gelen talepler ve şikayetler doğrultusunda Anayasal haklarını kullanarak başvuruda bulunduklarını ifade eden Altay, “Kamuoyunda Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi olarak bilinen 3 vergi kanunda yer alan maddelere itiraz ettik. Değerli Konut Vergisini haraç olarak görüyoruz. Düzenlemede mali gücü olmayandan ödeyemeyeceği tutarlarda vergi alınmasını engelleyecek hükümlere de yer verilmemiştir. Yani başını sokacak tek evi olan bir emekliden dahi vergi alınması öngörülmektedir. Vergi ödeme yükümlülüğü “mali güce” göre belirlenmediğinden bu düzenlemeler Anayasanın 73. maddesine aykırıdır” dedi.
22 KANUNA, 38 KARARNAMEYE KARŞI İTİRAZ
Diğer yandan Amatör Sporu teşvik için futbolculara ödenene transfer ücretlerinden kesilen paranın Gençlik ve Spor Bakanlığında toplanmasının öngörüldüğünü belirten Altay, “Biz tekrar kulüplere iade edilmesi için başvurduk. İlla biri alacaksa belediyeler almalı. Özellikle İstanbul'da 70 bin insanın mağduriyeti var. Bu yetkinin hangi sınırlar içerisinde ve ne şekilde kullanılacağına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmadığından, keyfi uygulamalara ve istismara yol açacak olması nedeniyle, bu düzenleme Anayasanın 2. 7. ve 59. maddelerine aykırıdır” ifadelerine yer verdi. Altay, 27. dönemde toplam 36 kanunun 22'sini, 55 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ise 38'ini Anayasa Mahkemesi'ne taşıdıklarını söyledi.
KOMBASSAN DÜZENLEMESİNE İTİRAZ
1980'li yılların sonunda kurulan ve sonrasında ‘Bera' adını alan Kombassan gibi çok ortaklı şirketler için getirilen yeni düzenlemeyle alacaklılara şirketlerde ortaklık verilerek açılmış binlerce dava düşürülecek. CHP, yapılan düzenleme ile açılan davaların kanun yoluyla sonlandırılarak dava açan kişilerin talepleri hakkında karar verilmesinin önüne geçildiğini ifade ederek bu kanunun ilgili maddelerine de itiraz etti. (DUVAR)