Cizre'de hasar tespiti yapıldı: 10 bin ev hasarlı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 79 günlük sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar sonrasında GABB'ın kentte yaptığı hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi veren komisyon üyesi İnşaat Mühendisi Nimet Taş, ilçede bin 200'ü ağır 10 bin evin hasar gördüğünü söyledi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 79 gün devam eden sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar sonrası binlerce ev yakılıp yıkılarak kullanılamaz hale getirildi.

Çatışmalar sonucunda 50 binden fazla yurttaş ise ilçeyi terk etmek zorunda kaldı. Çatışmalar sonrası enkaza dönen kentte, hasar tespiti yapmak ve kentin yeniden inşasında yer almak amacıyla onlarca kuruluş yönetici ve üyesi kente gelerek halk ile birlikte gönüllü olarak çalışmalara başladı. 

İlçedeki hasar tespiti ve yeniden inşa çalışmalarına katılan ekiplerden birisi de Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nin (GABB) ve TMMOB'un desteği ile kente gelen 150'ye yakın teknik çalışma grubu. Yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi veren grup üyesi İnşaat Mühendisi Nimet Taş, amaçlarının kentte meydana gelen hasarı ve bu hasarın nasıl meydana geldiğini, onarımın bir daha nasıl yapılacağını ve onarımın maliyetini ortaya çıkarmak olduğunu dile getirdi. 

'10 BİNDEN FAZLA EV HASARLI'

Hasar tespit çalışmalarında hemen hemen sona gelindiğini dile getiren Taş, "İki haftayı aşkın bir süredir yaptığımız tespit çalışmasını bir hafta içinde raporlaştıracağız ve işimizi tamamlayacağız. Daha raporu hazırlamadan şunu diyebiliriz. Bu çatışmalı ortamdan dolayı ilçede 10 binden fazla ev zarar gördü. Bu evlerin hasar çeşidiyle ilgili hazırladığımız raporda kamuoyuyla paylaşacağız. Ama en az hasar görmüş evde bile evin içindeki beyaz eşyadan tutun, bütün eşyaların zarar gördüğü için ev kullanılamaz hale getirilmiştir" dedi. 

'BÜTÜN EŞYALAR KULLANILAMAZ HALDE' 

Bazı evlerin dışarıdan görüntüsünde hiç bir sorununun olmadığını ancak içeride bulunan her şeyin taşan edildiğini kaydeden Taş, "Bu az hasarlı evlere dışarıdan bakıldığı zaman fiziki hiçbir şey olmamasına rağmen evin içerisine girdiğinizde evdeki televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi v.b. bütün eşyaların kurşunlandığını ve kullanılamaz hale getirildiğini gördük. Bu ciddi bir sıkıntıdır şuan önümüzde. Ama bizler şu anda az hasar görmüş evleri tespit edip, onlara ufak dokunuşlar yaparak onarmak ve tekrar kullanılabilir hale getirmek için çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu. 

Yaptıkları çalışmalarda ulaştıkların sonuçlara ilişkin kısa bilgi veren Taş, "Şu anda ilçede en az bin 200 ev ağır hasar görmüş ve hiçbir şekilde kullanılamayacak durumdadır. Bu evlerin ya tamamı yıkılmış, ya da taşıyıcı kısımları çökmüş ya da yanmış ve yanıktan dolayı tamamen kullanılamayacak haldedir. Yani kısa vadede kullanılamayacak ev sayısı da 3 bin civarındadır. Yine az hasarlı evin bile onarılması ve kullanılacak duruma getirilmesi bile ayları alacağı için şu anda ciddi bir sorunla karşı karşıyayız" dedi. 

'ALTYAPI SORUNUNU ÇÖZDÜK'

İlçedeki alt yapının da büyük oranda zarar gördüğünü tespit ettiklerini vurgulayan Taş, bu amaçla Van, Mardin ve Diyarbakır'dan altyapı çalışması yürüten ekipleri kente sevk ettiklerini ve iki haftalık bir çalışmayla şu an itibariyle altyapı çalışmasında bir sorunun kalmadığını, yağmurlama kanallarında çalışmaların sona erdiğini, içme suyunun da şu anda ilçenin yüzde 90'ına verilmeye başlandığını söyledi. İki haftalık geceli gündüzlü bir çalışma yapılarak bu sorunların çözüldüğünün altını çizen Taş, içme suyu sorunundaki yüzde onluk kısmının da önümüzdeki günlerde çözüleceğini söyledi. (DİHA)

Güncel Haberleri

İçişleri Bakanlığı: "Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı"
DEM Partili Esenyurt ilçe eşbaşkanları tutuklandı
Van'da İtfaiye Merdiveninden Düşen 2 Belediye Personelinden 1'i Hayatını Kaybetti
Akış’a 9 yıl hapis cezası verildi
Karda mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı