Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 10 ilde 284 ölü, 2 bin 323 yaralı

Yapılan ilk açıklamada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: “Toplam 284 vefatımız, 2 bin 323 yaralımız var. 1710 bina yıkıldı.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay “Hemen ilk andan itibaren AFAD’da toplandık gerekli müdahaleler için görevlendirmeleri yaptık” dedi.

AFAD’ın açıklamasına göre, saat 04.17'de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Maraş'ın Pazarcık ilçesi.

Bu sabah AFAD Koordinasyon Merkezinde açıklama yapan Oktay depremle ilgili şu bilgileri verdi:

“Çok ağır hava şartlarıyla mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz sahada. İlk etapta vefat yaralı ve enkazla ilgili bilgi vermek istiyorum.

Maraş’ta 70 vatandaşımızı kaybettik. Bu sayılar ne yazık ki artabileceğini tahmin edebiliyoruz. Maraş’ta 300 bina yıkıldı, 200 yaralı var. Sayıları kesinleşmedikçe paylaşmak istemiyoruz.

Hatay’da 4 vefat var, 7 yaralı. 200 bina yıkıldı.

Osmaniye’de 20 kaybımız var, 200 yaralı, 83 bina yıkıldı.

Adıyaman’da 13 kaybımız 22 yaralımız

Diyarbakır’da 14 kaybımız, Urfa 18 kaybımız var.

Antep’te 80 kaybımız, 580 yıkılan bina var.

Kilis’te 80 kaybımız var.

Adana’da 10 kayıp, 118 yaralı,

Malatya’da 47 kaybımız, 550 yaralımız var.

Toplam 284 vefatımız, 2 bin 323 yaralımız var. 1710 bina yıkıldı.”

Maraş ve Antep sivil uçuşlara kapatıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın verdiği diğer bilgiler şöyle:

“Okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız hamdolsun sapasağlam yerinde. Hatay Havalimanı şu anda uçuşa kapalı. Maraş ve Antep'i de sivil uçuşlara kapatmış durumdayız.

“Deprem bölgelerine şu ana kadar 102 mobil baz istasyonu gönderilmiştir ve devreye alınmaya başlanmıştır.

10 ilde okullar bir hafta tatil

“Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan, Hassa'ya doğal gaz akışı durduruldu.

Bir hafta tüm okullarımız bu 10 ilimizde tatil ama sonrasıyla alakalı bakanımızla değerlendireceğiz.”

Uluslararası yardım çağrısı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da saat 10.00 itibariyle yazılı bilgilendirme yaptı:

  • Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 78 artçı deprem meydana gelmiştir.
  • Deprem; Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedilmiştir.
  • SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş’ta 70, Gaziantep’te 80, Şanlıurfa’da 13, Diyarbakır’da 14, Adana’da 10, Adıyaman’da 13, Osmaniye’de 20, Hatay’da 4, Kilis’te 8 ve Malatya’da 47 olmak üzere toplam 284 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 2323 vatandaşımız yaralanmıştır. 
  • Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edildi.
  • Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Hollanda, Azerbaycan, İngiltere İNSARAG Ağır Kentsel Arama Kurtarma Ekipleri başta olmak üzere çok sayıda ülkeden yardım teklifi alınmıştır.
  • Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.
  • Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilmiştir.
  • Afet Enerji grubundan alınan ilk bilgilere göre Hatay/Hassa ve Kırıkhan bölgelerine doğalgaz verilememektedir. BOTAŞ ham petrol akışı tedbiren durdurulmuştur. Gaziantep Nurdağı ve Islahiye ilçelerinin doğalgaz girişi istasyonlarından tedbir amaçlı gaz akışı kesilmiştir.
  • 27 merkeze elektrik verilememektedir. Osmaniye Bahçe-Düziçi, Kahramanmaraş şehir merkezi, Malatya; Akçadağ, Doğanşehir, Doğanyol bölgelerine elektrik verilememektedir.
  • Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Adıyaman illerinde mobil haberleşmede saha ve enerji kesintileri meydana gelmiştir. Deprem bölgelerine mobil baz istasyonları ve jeneratörler ile ekipler sevk edilmiştir.
  • Bölgede haberleşme hizmetlerinde acil ihtiyaçları olabilecek vatandaşlarımız için fatura/borç vb. nedenlerle kapanmış hatların görüşmeye açılması amacıyla operatörlerce çalışmalar başlatılmıştır.
  • 80 uydu vsat iletişim terminali bölgeye sevk edildi.
  • Bölgeye toplam 1898 Arama Kurtarma Personeli, 150 araç sevk edilmiştir
  • JÖAK’tan 130 kişilik JAK grubu mobil harekat merkezi, mobil komuta merkezi (2), mobil mutfak (1), mobil fırın Kahramanmaraş iline sevk edilmiştir. Jandarma Lojistik Komutanlığı’ndan (30) Unimog kamyon, 2 Yaşam Alanlı Komuta Kontrol Aracı, 2 Mobil mutfak ve 1 adet Mobil Fırın Kahramanmaraş iline intikale başlamıştır. Batı ilindeki tüm Komando birlikleri, JAK ve Trafik Timleri Kahramanmaraş iline görevlendirilmiştir.
  • Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay Havalimanları hasar nedeniyle uçuşa kapalıdır. Divriği-Çetinkaya arası demiryolu 04.40 itibarıyla tren trafiğine kapalıdır.

Güncel Haberleri

DEM Partili Esenyurt ilçe eşbaşkanları tutuklandı
Van'da İtfaiye Merdiveninden Düşen 2 Belediye Personelinden 1'i Hayatını Kaybetti
Akış’a 9 yıl hapis cezası verildi
Karda mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı
Musluktan semender çıktı