BIST100 endeksi, güne yüzde 0.89 düşüşle 93 bin 47 puandan başladı. BIST Bankacılık Endeksi de yüzde 3.06 düşüşle 116 bin 531 puana çekildi.
Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ve iki yıllık gösterge tahvilin faizi bir değişim göstermeyerek sırasıyla yüzde 16.86 ve yüzde 20.24 düzeyinde.
Dün 210 lira olan gram altın fiyatı ise 215'e yükseldi. Çeyrek altının satış fiyatı da 353 lirayı buldu.
Döviz kurları ise yeni haftayla birlikte yükseliş trendini sürdürüyor.
Erken işlemlerde;
– Dolar en düşük 5.3811 lirayı ve en yüksek 5.4349 lirayı gördükten sonra 5.43 – 5.45 lira aralığında,
– Euro en düşük 6.0958 lirayı ve en yüksek 6.1623 lirayı gördükten sonra 6.15 – 6.16 lira aralığında ve
– Sterlin en düşük 6.8284 lirayı ve en yüksek 6.9063 lirayı gördükten sonra 6.87 – 6.90 lira aralığında işlem görüyor.
MERKEZ 2019 PARA POLİTİKASINI AÇIKLADI
Öte yandan Merkez Bankası, 2019 yılı para ve kur politikasını paylaştı. 2019 yılında para politikasının enflasyonu hedefe yaklaştıracak şekilde oluşacağı belirtildi. TCMB'nin temel hedefinin finansal istikrarı sağlamak olduğu vurgulanırken, fiyat istikrarı açısından destekleyici bir unsur olan finansal istikrarın da gözetilmeye devam edeceği belirtildi ve ‘dalgalı döviz kuruna devam' açıklaması yapıldı.
ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5!
TCMB'den yapılan açıklamada “Enflasyon hedefi, hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde korunmuştur.” denirken, enflasyon hedefi etrafındaki belirsizlik aralığı her iki yönde 2 yüzde puan olarak korundu.
Dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasının devam edeceğinin belirtildiği metinde, “Döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması veya aşırı oynaklıkların finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalınmayacaktır. Döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi durumunda ise TCMB para politikası duruşunu değiştirerek gerekli tepkiyi verecektir” ifadeleri dikkat çekti.
8 TOPLANTI YAPILACAK
2019 yılındaki PPK toplantısı sayısı 8 olarak açıklandı. Kurulun vereceği karar ve gerekçesinin kamuoyuyla paylaşılması iletişim politikasının temel önceliklerinden birisi olacağı belirtildi.
Mali disiplinin enflasyonla mücadele açısından büyük önem taşıdığının altını çizilirken, “Bu nedenle para politikası ile maliye politikası arasındaki eşgüdüm enflasyonla mücadele ve makroekonomik dengelenme açısından büyük önem taşımaktadır. Makro politikaların ve yapısal reformlar konusunda atılacak adımların etkin bir iletişimle enflasyona odaklı ve eşgüdüm içinde oluşturulması para politikasının hareket alanını genişleterek enflasyonla mücadeleye önemli bir destek verecektir” denildi.
2019 DÖVİZ VE LİKİDİTE YÖNETİMİ
TCMB tarafından paylaşılan raporda, 2019 yılına ilişkin döviz ve TL likiditesi yönetimiyle ilgili politika çerçevesine ilişkin şu bilgi verildi:
“Bir hafta vadeli repo ihaleleri temel fonlama aracı olarak kullanılmaya devam edilecektir.
Bankacılık sistemi fonlama ihtiyacının yüksek olduğu günlerde, teklif ve teminat yönetiminin kolaylaştırılması ve likiditenin haftanın günlerine dengeli dağılımının sağlanması amacıyla vadeleri 6 – 10 gün arasında olmak kaydıyla farklı vadelerde birden fazla repo ihalesi açılabilecektir.
TCMB nezdindeki Döviz Depo Piyasasında bankalara toplam yaklaşık 50 milyar ABD doları limit ile bir hafta ve bir ay vadeli döviz likiditesi imkânı sağlanmaya devam edilecektir.”
BANKALARIN GÖRÜNÜMÜ NEGATİF
Alnus Yatırım'ın “Gözler Merkezde” başlıklı günlük piyasa bülteninde şu değerlendirmeler yapıldı:
Fitch, dünyada değerlendirmesini yaptığı bankaların 2016 üçüncü çeyrekte yüzde 33'ünün negatif görünümde olmasına karşın günümüzde bu oranın yüzde 18'e gerilediğini ancak 2019'da gelişmekte olan ekonomilerdeki bankaların üzerinde ılımlı baskının görülmesinin beklendiğini duyurdu. Açıklamada ‘Türk bankalarıyla beraber Umman ve Kosta Rica bankalarının çoğu negatif görünümünü koruyor' ifadesine yer verildi. (Gazete Duvar)