Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Al Jazeera Arapça kanalına verdiği röportajda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Irak Hükümeti'nin Musul'da Türkiye askerinin konuşlandırılmasına yönelik verdiği tepkiye değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD'in bölgedeki varlığı üzerine Irak'ın Türkiye'den yardım istediğini söyledi.
Erdoğan, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
“Bildiğiniz gibi 2002 yılı sonunda Irak yine bir sıkıntının içindeydi, o sıkıntının olduğu dönemde de bizden talepleri olmuştu, o zaman bir miktar askerimiz oradaydı. Bu olayda ise olay çok daha farklıydı çünkü bir terör örgütü Musul'a girmişti, daha sonra bir yayılma politikasıyla DAEŞ, Kuzey Irak'ta ağırlıklı olarak bir yayılma içine girdi ve Sayın İbadi, 2014'teki Türkiye ziyaretinde bizlerle bunları konuştuğunda ve bizden kendilerinin eğitim amaçlı talepleri oldu ve bu talepler sebebiyle de biz o zaman Başika Kampı'nı kurduk. Bunların hepsinden bilgileri var, haberleri var.
“Şimdi adama sormazlar mı, Başika Kampı kurulduğu zaman siz neredeydiniz? O günden bugüne hiç sesiniz çıkmadı ve şimdi bölgedeki bazı yeni gelişmeler üzerine böyle bir adım atıyorsunuz. Biz Başika Kampı'nı güçlendirmek üzere buradaki eğitim ekiplerimizi daha da artırmış olduk ve bunlar tamamıyla bir muharip güç olarak orada değiller, daha çok eğitici olarak oradalar. Ve olayın tabii birkaç boyutu var, hava boyutu var, kara boyutu var, eğit-donat boyutu var. Dolayısıyla, eğit-donatı bizim bu askerlerimiz yerine getirecekler, oradaki muharip güç olarak ise zaten Peşmergeler aldıkları bu eğitimle orada bunu yürütecekler.”
‘Rusya'nın IŞİD'e karşı ciddi bir operasyonu yok'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'a ait savaş uçağının düşürülmesi ile ilgili olarak da, “Washington'un bilgisi ve koordinasyonuyla mı oldu?” sorusuna ise “Öyle bir şey yok ama daha sonra tabii ki bilgilendirdik,” yanıtını verdi.
Erdoğan, Rusya'nın IŞİD'e karşı ‘ciddi bir operasyonunun söz konusu olmadığını' savunurken, Rusya'ya ait uçakların ağırlıklı olarak Türkmenlerin yaşadığı bölge, Lazkiye'nin kuzeyi, Kızıldağ ve Türkmendağı bölgesinde uçtuğunu ve buraları vurduğunu savundu.
“NATO'nun kayıtları da bizi doğruluyor”
Erdoğan, “Rusya'nın, Türk hava sahasını ihlali nedeniyle düşürülen savaş uçağının kara kutu kayıtlarının incelenmesiyle Moskova'nın iddiaları doğrulanabilir mi?” soruya ise, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan radar kayıtlarına dikkat çekerek yanıt verdi:
“Onlar neyi incelerlerse incelesinler, bizim radar tespitlerimiz ortada. Yani bu radar tespitlerinde nasıl gelip de bizim sınırımıza doğru yaklaştıkları ve yaklaşırken 5 dakika içinde 10 kez uyarı yapmamıza rağmen nasıl sınır ihlalini yaptıkları ortada. Uçaklar ülkemizin sınırlarından içeri girdiler ve 5 mil önde olan uçak tekrar Suriye topraklarına döndü, ama arkasındaki uçak dönmedi ve arkasındaki uçağı da bizim sınırlarımız içerisinde bizim F16 uçaklarımız orada dolaşırken vurdular, vurduktan sonra da Suriye topraklarına bu ikinci uçak düştü.”
NATO'daki müttefiklerin de bu konudaki kayıtlarının Türkiye'ye ulaştığını söyleyen Erdoğan, “Onların kayıtları da bizim kayıtlarımızı aynen doğruluyor” dedi.
‘Rus askerinin hareketi çocukça'
Türkiye'nin hiçbir zaman gerilimin yanında olmadığını ve gerilim istemediğini, Rusya'nın gerilimde ısrar ettiğini dile getiren Erdoğan, İstanbul Boğazı'ndan geçen Rusya'ya ait gemideki askerin hareketini de ‘çocukça' şeklinde nitelendirdi:
“İki gün önce bakın boğazlarımızdan geçen bir Rus gemisinde, geminin baş tarafında bir askerleri omuzunda bir füzeyle beraber görüntü veriyor. Bunlar çok duygusal, çok çocukça şeyler. Bununla ne yapmak istiyorsunuz, bununla ne kazanacaksınız? Bununla bir yere varılmaz. Ve bakın aynı esnada, aynı dönemde orada Sarayburnu'nda 3 tane NATO gemisi var, onlar da orada bağlı duruyor. Şimdi biz eğer gerilimden yana olsak durum çok farklı olur.”
‘Putin duygusal bir davranış içinde'
Türkiye ile Rusya'nın Üst Düzey İstişare Konseyi oluşturduğunu hatırlatan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in duygusal bir davranış içerisinde olduğunu söyledi.
‘Sorunu Esad'la çözmek mümkün değil'
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la çözüm konusunda ise Erdoğan, ‘bunun mümkün olmadığı' değerlendirmesinde bulundu, şunları ifade etti:
“Suriye sorununu Esed'le çözmek mümkün değil. Bu olursa da ancak Viyana sürecinde olduğu gibi 3 ya da 6 aylık bir süre Esed'le devam edilebilir, sonrasında da onsuz çözüme geçilmelidir. Esed'in kalması çok yanlış olur çünkü DAEŞ'in en önemli destekçisi Esed'dir. Esed'siz DAEŞ, DAEŞ'siz Esed düşünülemez. Petrolü rejime satan o, rejimden parasal kaynağı temin eden o. Bunların belgeleri ABD Hazine Bakanlığı tarafından da açıklandı.”İMC